V posledných rokoch rastie záujem o alternatívne postupy na relaxáciu a odbúranie stresu. Jedným takýmto spôsobom, ktorý si získal popularitu, pričom je starý ako ľudstvo samo, je aromaterapia, ktorá zahŕňa použitie aromatických rastlinných extraktov na podporu fyzickej a duševnej pohody. Aj keď sa aromaterapia bežne spája s esenciálnymi olejmi a difuzérmi, možno ju kombinovať aj s inou relaxačnou aktivitou: vydymovaním.

Čo je to vydymovanie

Vydymovanie v tomto kontexte znamená spaľovanie špecifických bylín alebo rastlinných látok, aby sa uvoľnili ich aromatické vlastnosti. Predstaviť si ho môžete obdobne ako známe kadidlo počas liturgie v kostole. No už dávno sa nespája len s predstavou náboženských rituálov, ale začleňuje sa postupne čoraz viac do bežného života nás všetkých.

Vydymujú sa vzácne drevá, živice, skryštalizované extrakty rastlín, plody, byliny, či dokonca vzácne animálne vykurovadlá ako napríklad ambra , čo je extrakt tráviaceho traktu veľrýb. V kombinácii s terapeutickými výhodami aromaterapie môže byť zážitok ešte príjemnejší a prospešnejší.

Tu je niekoľko kľúčových bodov, ktoré je potrebné preskúmať, pokiaľ ide o synergiu medzi aromaterapiou a vydymovaním.

Terapeutické výhody

Aromaterapia aj vydymovanie majú vlastné terapeutické výhody. Aromaterapia využíva inhaláciu a absorpciu esenciálnych/éterických olejov na stimuláciu mozgu a podporu rôznych účinkov, ako je relaxácia, zníženie stresu, zlepšenie nálady a duševný pokoj. Podobne aj vydymovanie môže mať upokojujúce, povznášajúce, liečivé alebo očistené účinky na myseľ a telo.

Výber vykurovadla/vydymovadla

Výber správnych bylín, driev, živíc a pod. je rozhodujúci. Rôzne rastliny majú jedinečné arómy a vlastnosti, ktoré môžu ovplyvniť vašu náladu a pohodu. Napríklad levanduľa sa často spája s relaxáciou a spánkom, zatiaľ čo šalvia sa používa na očistu a duchovné rituály, ale dokáže prečistiť vzduch aj od patogénov. Preskúmajte vlastnosti rôznych bylín a experimentujte, aby ste našli tie, ktoré s vami rezonujú.

Dymové zmesi

Vytváranie vlastných dymových zmesí kombináciou rôznych bylín môže zlepšiť zážitok zo saunovej aromaterapie. Na dosiahnutie požadovaného efektu môžete experimentovať s rôznymi pomermi a kombináciami. Niektoré obľúbené prísady do dymových zmesí zahŕňajú levanduľu, rozmarín, harmanček, palinu, damiánu a mätu piepornú. Majte na pamäti potenciálne účinky a vlastnosti každej bylinky a podľa toho prispôsobte svoju zmes.

Rituálny zážitok

Začlenenie vydymovania a aromaterapie do rituálnej praxe môže zmocniť jej efektívnosť. Vyhraďte si príjemný a vhodný priestor a čas pre svoj rituál, či už doma, alebo v záhrade,  aby ste sa mohli plne ponoriť do zážitku. Stanovte si zámery, cvičte všímavosť alebo začleňte iné relaxačné techniky, ako je meditácia alebo hlboké dýchanie. Tento holistický prístup môže zvýšiť terapeutické účinky a podporiť pocit pohody. Často sa vydymovanie a zážitok, ktorý poskytuje, využíva aj v rámci saunových rituálov.

Bezpečnostné opatrenia

Ako pri každej praxi je dôležité uprednostniť bezpečnosť. Uistite sa, že na vydymovanie používate vysokokvalitné, čisto prírodné produkty (bez prímesí farbív a umelých vôní). Preskúmajte všetky potenciálne alergie alebo kontraindikácie spojené s konkrétnymi bylinkami. Používajte tepelne odolné nádoby na bezpečné spaľovanie dymu a vyhýbajte sa vdychovaniu nadmerného dymu. Ak si nie ste istí, poraďte sa s kvalifikovaným aromaterapeutom alebo bylinkárom.

Používajte len kadidelnice určené k vydymovaniu, ideálne v tvare panvičky s rúčkou a vrchnou časťou, ktorá väčšinou býva ozdobne vyrezávaná pre správny rozptyl dymu v priestore. Bude sa vám s ňou vďaka rukoväti dobre a bezpečne manipulovať.

Ako postupovať pri vydymovaní

Do kadidelnice alebo keramickej misky nasypeme piesok určený na vydymovanie, ale môžete použiť aj soľ. Dáme dostatočné množstvo, aby nebol uhlík na dne kadidelnice, ale zároveň sa dal prekryť, bez toho, aby sa opieral o vrchnú časť, ak máme kadidelnicu s vrchným prekrytím. Uhlík zapálime, počkáme, kým iskra prejde celým uhlíkom a až potom naň pokladáme vydymovadlo.

Uhlík dokáže tlieť a držať teplo od 10 minút do pol hodiny, záleží od výrobcu, ale aj veľkosti uhlíka. Vydymovadlá by nemali mať pripálenú vôňu a dym by sa mal uvoľňovať plynulo, postupne. Niektoré vydymovadlá majú tendenciu pripáliť sa alebo doslova zovrieť hneď po položení na uhlík, v tomto prípade odporúčame priamo na uhlík položiť plátok sľudového "skla" a vydymovadlá pokladáme priamo na tento plátok , ktorý môžete používať opakovane.

Pamätajte, že kombinácia aromaterapie a vydymovania je osobná skúsenosť a to, čo funguje na jedného, ​​nemusí fungovať na druhého. Je nevyhnutné počúvať svoje telo a nájsť to, čo s vami rezonuje. Experimentovanie a skúmanie môže viesť k jedinečným objavom a hlbšiemu spojeniu s týmito prastarými praktikami.

Článok sme pre vás pripravili v spolupráci so salónom Baron Healt, kde si môžete užiť rôzne druhy masáži a saunových rituálov, ale aj doplniť svoje vzdelanie prostredníctvom kurzov rôznych druhov masáži a relaxačných techník. 

Produkt bol pridaný do zoznamu obľúbených produktov
Produkt pridaný na porovnanie.