Uvoľniť sa od každodenných povinností a odbúrať stres je občas skutočne náročná úloha. Jedným z najlepších tipov na relax je čas venovaný sebe. Nechajte chvíľu starosti a povinnosti bokom a doprajte si relaxačnú masáž. Príjemné uvoľnenie pri masáži aspoň 2 krát mesačne predstavuje zaručený spôsob ako zvládnuť stres. A je jedno, či sa na masáž vyberiete do profesionálneho salóna, alebo si príjemné rozmaznávajúce masážne dotyky doprajete doma s partnerom, prípadne sami, napríklad prostredníctvom masáže nôh. 

Čo je to stres

Stres môžeme označiť ako reakciu organizmu na rôzne pre neho náročné podnety (stresory).  Jeho primárnou funkciou je totiž pomôcť nám pripraviť sa na útok a prežiť nebezpečnú situáciu. Vo svete nenájdeme človeka, ktorý by nepoznal stres. Dokonca aj samotný stres môžeme rozdeliť na dobrý a zlý. Dobrý stres nás v primeranej miere burcuje k podaniu vyššieho výkonu. 

Problém nastáva vtedy, ak sa v našom živote vyskytne príliš veľká záťaž a stres sa dostane na vysokú úroveň. Zdraviu škodlivá, a dokonca často ešte viac ako nárazový stres, je aj konštantná dlhodobá úroveň stresu. Telo je totiž nonstop v strehu, pripravené na útok, a nemá priestor na vypnutie a relaxáciu. 

Naša energia sa preto postupne čoraz viac vyčerpáva a stres začne zhoršovať naše zdravie. Dopriať telu priestor na dostatočné odbúranie stresu, je preto kľúčové aj pre dobré zdravie.

Príznaky stresu

Najčastejšie sa stres prejavuje zmenou bežných telesných funkcií - dýchavičnosť, búšenie srdca či zvýšenie potenia. Neskôr sa môžu pridať bolesti hlavy, žalúdka, nespavosť, nervozita a podráždenosť. Neustála pripravenosť tela na boj ovplyvňuje fungovanie nášho nervového systému. Ak sme vystavený dlhodobému pôsobeniu stresu, nervový systém pociťuje veľký zmätok a môže sa začať správať neočakávane. 

Ako pôsobí masáž proti stresu

Aby stres postupne nezničil naše telo a nespôsobil rozvoj rôznych ochorení, mali by ste sa pravidelne zamerať na jeho odbúranie. Jedným z efektívnych spôsobov ako zmierniť stres je pravidelná masáž. Možno si to bežne ani neuvedomujete, ale to, že sa po masáži vždy cítite tak uvoľnene a oddýchnuto, nie je náhoda. Masáž pomáha z tela odbúrať stres hneď niekoľkými spôsobmi: 

1. Spustenie relaxácie

Jemné masážne dotyky podporujú telo aby sa uvoľnilo a oddychovalo. Postupne ho tak "prepnú" z napätého, úzkostlivého režimu do pokojnejšieho, uvoľneného stavu. Táto reakcia je ešte podporená aj emočne, vďaka vylučovaniu serotonínu, teda hormónu šťastia a pohody. 

2. Uvoľnenie svalového napätia

Keď sme v strese, naše telo sa podvedome napne, čo vedie k vytváraniu svalového napätia. Jednotlivé svaly sú neustále v jednom kŕči, čo môže viesť aj k obmedzeniu pohybu a bolesti. Počas masáže sa svalstvo postupne vráti do uvoľneného stavu a zvýši sa jeho elasticita. Uvoľnením svalstva sa zároveň stimuluje aj parasympatický nervový systém, ktorý sa okrem iného stará aj o náš pokoj a oddych.

3. Zníženie krvného tlaku

Masáž má taktiež schopnosť upokojiť sympatický nervový systém, čo vedie k zníženiu tlaku. Práve on je totiž zodpovedný za vysoký tlak, ktorý ide často ruka v ruke s dlhodobým stresom. Najviac pomáhajú znížiť krvný tlak čisto relaxačné masážne techniky ako je aromaterapeutická a relaxačná masáž.

4. Zlepšenie spánku

Masáž znižuje hladinu kortizolu (stresový hormón) a zároveň podporuje tvorbu serotonínu. Vďaka tomu zároveň v tele ovplyvní aj tvorbu melatonínu, hormónu, ktorý sa priamo podieľa na kvalite spánku. Ešte viac umocniť efekt masáže na zlepšenie kvality spánku pomôžu aj rôzne esenciálne oleje, napríklad levanduľa. 

Kedy pomôže masáž odbúrať stres

Masáž je vhodnou voľbou na odbúranie stresu takpovediac vždy. Pomôže vám zvládnuť stres, keď máte toho vyše hlavy a zároveň je vhodná aj na zbavenie sa stresu z rôznej bolesti či následkov po zranení. Ako vidíte, je efektívna na odstránenie psychického, ale taktiež aj fyzického stresu.

Zdravá myseľ a zdravé telo idú ruka v ruke. Nie je preto žiadnym prekvapením, že kvalitná relaxačná masáž pôsobí na oboje. 

Masážne techniky proti stresu

Na zníženie stresu sa najčastejšie používajú relaxačné masážne techniky ako je aromaterapeutická masáž, relaxačná masáž či čínska tlaková masáž. Efektívne sú však aj hĺbková či švédska masáž a aj domáca masáž chodidiel alebo hlavy.

Základom je najmä nájsť si priestor pre seba a dopriať si možnosť na skutočne úplné uvoľnenie - žiadny telefón, e-mail či blúdivé myšlienky na prácu alebo iné povinnosti. 

Domáca masáž proti stresu - postup 

Vytvoriť si z relaxačnej masáže svoj domáci rituál je perfektný nápad, ako zvládať stres a starať sa o svoje zdravie. Na to, aby ste si pravidelne mohli dopriať masáž proti stresu, totiž vôbec nemusíte byť profesionálny masér. Stačí postupovať podľa nasledujúceho návodu: 

Relaxačná masáž nôh

Chodidlá majú v sebe množstvo nervových zakončení, a tak je ich masáž výborným prostriedkom na uvoľnenie. Na jej vykonanie budete potrebovať krém na nohy alebo masážny olej. Postup je jednoduchý, pričom sa masíruje každá noha zvlášť

Začnite jemnými krúživými pohybmi na každej strane členku. Odtiaľ sa postupne presuňte po chodidle smerom k prstom. špeciálnu pozornosť venujte chodidlu pri prstoch a potom krúživými pohybmi premasírujte každý prst na nohe. 

Následne sa masírovaním vrchnej strany nohy postupne vráťte opäť smerom k členku a masáž ukončite krúživými pohybmi na členku. 

Relaxačná masáž hlavy

Masáž hlavy je uvoľňujúca, odbúrava stres a zlepšuje náladu. Navyše pravidelne jej obdobu vykonávame pri umývaní vlasov, a tak na to, aby sme si takúto masáž pravidelne dopriali, nemusíme mať ani masérsky kurz. 

Pred začatím masáže si pripravte masážny olej, výborne poslúži napríklad kokosový olej. Pre ešte zaujímavejší účinok si môžete vybrať aj len masážny olej bez vône a doplniť ho esenciálnym olejom (2-3 kvapky). 

Masážny olej aplikujte do hlavy končekmi prstov a postupne masírujte hlavu smerom od spánkov, cez čelo až do vlasatej časti. Postupujte jemnými krúživými pohybmi až dozadu na krk. Tu sa zamerajte na miesto, kde sa spája hlava a krk a pár minút sa mu sústredene venujte. Masáž ukončite masírovaním kosti za uchom, smerom ku krčnej chrbtici. 

Inšpirovali sme vás, ako efektívne odbúrať stres a dopriať si chvíľku pre seba?

Produkt bol pridaný do zoznamu obľúbených produktov
Produkt pridaný na porovnanie.