Saunová aromaterapia je obľúbený spôsob zážitkového saunovania. Spojenie sauny a rôznych vôní v sebe kombinuje prínosy saunovania a aromaterapie. Za pravidelný pobyt v aróma saune sa vám poďakuje nielen vaše telo, ale aj myseľ.

Ako prebieha saunová aromaterapia

Saunová aromaterapia nie je žiadna veda – o vonnú esenciu sa najčastejšie obohacuje vedro s vodou. Už pár kvapiek vonného esenciálneho oleja do sauny zmení celý pôžitok zo saunovania. Čím viac oleja pridáte, tým bude vôňa v saune intenzívnejšia. Takto pripravenú vodu stačí následne počas saunovania vyliať na horúce kamene v saune.

Pozor. Nikdy však nelejte na kamene len nezriedený esenciálny olej. Mohol by totiž vzbĺknuť a vytvoriť požiar.

Druhou možnosťou je nakvapkanie esenciálneho oleja do držiaka na vonnú esenciu, ktorý následne položíte na horúce kamene.

Vyskúšať môžete aj esenciálny olej v rozprašovači, prostredníctvom ktorého nastriekate olej do vzduchu. Tento spôsob použitia esenciálneho oleja v saune oceníte najmä ak máte suchú saunu.

Esenciálne oleje do sauny sú určené pre použitie v rôznych druhoch sáun, najčastejšie sa používajú v infrasaune.

Aké esenciálne oleje sa používajú pri saunovaní

Od výberu éterického oleja závisí účinok, aký vám aróma sauna prinesie. Dopriať si môžete maximálne uvoľnenie zmyslov, ale naopak aj oživenie a nabudenie energiou. Stačí si správne vybrať. V rámci saunovej aromaterapie sa najčastejšie používajú nasledujúce oleje:

Breza

Brezový olej patrí medzi jeden z najviac používaných vonných olejov vo fínskej saune. Tento esenciálny olej so sebou prináša účinky ako je zníženie bolesti či podpora krvného obehu. Má aj obrovské antiseptické vlastnosti, ktoré prospievajú nielen ľudskému organizmu, ale aj samotnej saune.

Škorica

Škoricový éterický olej je výbornou voľbou pre všetkých, ktorí túžia využiť oddych v saune na podporu energie. Škoricová vôňa pôsobí povzbudzujúco, dodáva energiu a zlepšuje náladu. Okrem toho má škorica aj protizápalové účinky.

Rozmarín

Rozmarínová vôňa pomáha zmierniť príznaky migrény a bolesť hlavy. Saunovanie s rozmarínovým esenciálnym olejom zároveň pôsobí ako duševný stimulant.

Citrusové plody

Podobne ako škorica, aj citrusové plody, sú známe svojimi povzbudzujúcimi účinkami. Sauna s využitím citrónovej arómy bude preto dobrou voľbou napríklad na začiatku dňa, počas ktorého potrebujete podať vysoký výkon. Naopak, na večer sa saunovaniu s touto vôňou radšej vyhnite.

Levanduľa

Levanduľa je známa svojimi upokojujúcimi účinkami. Sauna s levanduľovým esenciálnym olejom tak bude výbornou bodkou za náročným dňom. Pomôže vám upokojiť uponáhľanú myseľ a pripraviť telo na kvalitný nočný spánok.

Citrónová tráva

Svieža vôňa citrónovej trávy má povzbudzujúci účinok na telo aj myseľ. Sauna s týmto esenciálnym olejom pomáha zmierniť stres a zároveň zvýšiť sústredenosť.

Mäta

Vonný olej z mäty je účinný stimulant, ktorý vám pomôže rýchlo dobiť baterky. Aróma sauna s mätovou vôňou prebudí vaše zmysly a nabije vás energiou či dobrou náladou.

Santalové drevo

Vôňa santalového dreva má upokojujúce účinky, no zároveň nespôsobuje ospalosť. Saunovanie s esenciálnym olejom zo santalového dreva sa preto často využíva ako istý spôsob meditácie. Takáto sauna vám pomôže navodiť pocit harmónie a jasnosti mysle.

Počas saunovej aromaterapie je možné použiť len jeden druh esenciálneho oleja, prípadne aj kombinovať viacero olejov podľa žiadaného prínosu. Zaujímavou kombináciou je napríklad levanduľa s jazmínom pre relaxáciu, mäta a majoránka pre povzbudenie.

Netreba však zabúdať na to, že esenciálne oleje sú silne koncentrované, preto ich stačí použiť na vytvorenie príjemnej vône naozaj len pár kvapiek.

Na čo je dobré saunovanie s éterickými olejmi

Pravidelné saunovanie pomáha telu dostať sa do parasympatického stavu, ktorý mu umožňuje zbaviť sa stresu, odpočívať a liečiť sa. V prípade, ak sa navyše rozhodnete spojiť saunovanie s esenciálnymi olejmi, vďaka saunovej aromaterapii príjemne naladíte svoju myseľ a ešte viac tak podporíte odbúravanie stresu. Pravidelná aróma sauna je preto výborný spôsob ako bojovať proti nadmernému stresu a dopriať svojmu telu aj mysli priestor na upokojenie.

Navyše, v závislosti od vybraného éterického oleja, môžete týmto druhom saunovania zintenzívniť rôzne účinky, ktoré prináša pravidelné saunovanie.

Podporiť tak môžete svoj imunitný systém, zmierniť nádchu, nevoľnosti, bolesti hlavy, únavu či odstrániť svalové napätie. Teplo, ktoré okrem iného vedie počas saunovania k roztiahnutiu pórov, uľahčuje prenikanie esenciálnych olejov do organizmu, vďaka čomu sa zintenzívňujú bežné účinky aromaterapie.

Používanie esenciálnych olejov na saunovú aromaterapiu má množstvo výhod, okrem uvoľnenia tela, zlepšenia nálady, podpory lepšieho spánku, zníženia stresu aj napríklad upokojenie boľavých svalov.

Zážitok pre celú rodinu

Saunovanie s esenciálnymi olejmi prináša telu benefity v každom veku. V závislosti od vybraného esenciálneho oleja je tak tento druh saunovania vhodný aj pre deti. Tak, ako vám pomôže pobyt v saune s levanduľovou vôňou zrelaxovať po náročnom dni, môže pomôcť aj vašim deťom lepšie zvládať nápor školských povinností.

Pravidelný pobyt v aróma saune preto môže byť rodinným rituálom, ktorý vám pomôže upevniť vzťahy a udržať si zdravé telo aj myseľ.

Nezabudnite však myslieť na to, že deti nemajú ešte dostatočne vyvinutú termoreguláciu, a preto je potrebné venovať im počas saunovania zvýšenú pozornosť. Vybaviť by ste ich mali aj s klobúkom do sauny, ktorý ochráni citlivú detskú hlavičku pred teplom z horúcej pary.

Kombinácia sauny a esenciálnych olejov predstavuje výborný spôsob ako naplno využiť priaznivé účinky sauny a aromaterapie. Zjednodušene možno povedať, že saunovanie je zdravé už samo o sebe a v kombinácii s aromaterapiou so sebou prináša ešte väčšie benefity.

Produkt bol pridaný do zoznamu obľúbených produktov
Produkt pridaný na porovnanie.