V spolupráci so sauna mastrom Marekom Honzom zo Saunalife sme pre vás pripravili článok o tom, čo je to zážitkové saunovanie, ktoré sa postupne udomácňuje aj u nás.

Kto je to saunamajster

Saunamaster je profesionálny saunér, ktorý vykonáva saunové rituály za pomoci rôznych pomôcok. Okrem toho, že vykonáva saunový rituál, by mal mať aj základné znalosti saunovej aromaterapie a mal by vedieť odpovedať na otázky týkajúce sa zdravého saunovania.

Čo je to saunový rituál

Saunový rituál je saunovanie sprevádzané profesionálnym saunérom (saunamasterom), kde saunér, prostredníctvom pomôcok ako vejár, či uterák, víri vzduch v saune. Cieľom je, aby sa telo klienta potilo približne v rovnakej teplote.

Počas saunového rituálu saunamaster vykonáva aj saunovú aromaterapiu, ktorá môže byť zameraná na relax, prečistenie dýchacích ciest, podporu imunity, dodanie energie a pod. Saunový rituál môže byť doplnený aj o hudobný podmaz, ktorý umocňuje zážitok zo saunovania. 

Typy saunových rituálov

Saunové rituály môžu mať rôzny účel (napríklad peeling, aromaterapia) a tematickosť. Rozdeľujú sa aj podľa toho, v akom druhu sauny sa praktizujú.

Vo fínskej saune prebieha klasický alebo divadelný saunový rituál. Divadelný saunový  rituál je doplnený o príbeh, divadlo, choreografiu a špeciálne efekty.

V suchej saune, v ktorej je teplota nižšia a vlhkosť vyššia, sa vykonáva aj rituál s názvom banja. Často aj sauna, v ktorej sa takéto saunové procedúry vykonávajú, má pomenovanie banja. Ide o vírenie vzduchu za pomoci vetvičiek (brezové, dubové, eukalyptové,..), prostredníctvom ktorých sa tiež vykonáva v saune masáž. Tento typ saunových rituálov patrí medzi najstaršie.

V parných saunách poznáme napr. Hammam procedúry, ktoré na Slovensku moc nemáme, nakoľko na ne treba špeciálne upravenú parnú saunu s vyhrievacou ľavicou. Práve na nej leží klient a počas procedúry prechádza očistou tela a duše na základe mydlovej masáže. Tento typ rituálu pochádza z Turecka (kde takáto očista tela bola súčasťou zvyku pre lepšiu plodnosť )a tiež patrí medzi staršie saunové rituály.

Ďalej v parnej saune poznáme peelingové rituály, kde sa peelingovaním pokožky odstraňujú odumreté kožné bunky. Tieto rituály majú omladzujúci efekt a obľubujú si ich hlavne ženy.

Saunová kultúra a etiketa

1. Do parnej sauny chodíme bez plachty ( V parnom prostredí sa držia baktérie, ktoré sa lepia na telo ako aj na plachtu. Počas potenia sa do plachty vylučujú toxíny. Keď opustíte parnú saunu sa síce osprchujete, ale zabalíte sa do znehodnotenej plachty).

2. Do fínskej sauny chodíme s plachtou, ktorá slúži na podkladanie pod celé telo, ako aj chodidlá, aby sme nezanechávali škvrny potu na drevených plochách sauny.

3. Po každej saune, vírivke aj bazéne sa treba osprchovať, aby sme sa opláchli od toxínov a chlóru, a nevnášali tieto škodliviny do priestoru sáun.

4. Do sauny chodíme suchí, pretože proces saunovania má pre našu pleť väčší význam než sušenie mokrej pokožky v saune.

5. Plavky v saune nepoužívame z dôvodu škodlivých rakovinotvorných látok, ktoré sa v saune uvoľňujú do dýchacích ciest ako aj chlór ktorý sa z nich odparuje.

6. Relax je viac ako sauna. preto by sme mali po každej saune dať sprchu a zrelaxovať, aby sa nám ukľudnil tep a oddýchnutí a suchí pokračovať v saunovaní.

Keď sa saunovanie stane životným štýlom

Hlavným cieľom Saunalife je prinášať aktuálne svetové wellness trendy ako sú saunové animácie, procedúry, saunová aromaterapia, saunová muzikoterapia a relaxácie bližšie k bežným ľuďom. Saunalife tvorí skupinka zanietených ľudí, pre ktorých je saunovanie nielen láskou, ale životným štýlom. 

Produkt bol pridaný do zoznamu obľúbených produktov
Produkt pridaný na porovnanie.