Saunovanie vo wellness centre či v domácej saune pozná každý milovník saunovania. No nie každý milovník saunovania si môže povedať, že zažil unikátne saunovanie v lesnej saune. A čo vy? Skúšali ste už verejnú saunu v lese? Prinášame vám tipy na 2 miesta na Slovensku, kde si môžete dopriať tento zážitok.

Lesná sauna Spišský Hrhov

Lesná sauna na okraji lesa v Spišskom Hrhove funguje už dlhé roky. A veruže sa teší veľkej popularite - vybookovaná je zvyčajne na dlhé mesiace dopredu. 

Malá obec Spišský Hrhov je známa svojou krásnou prírodou. A presne v jej lone bola pred rokmi vybudovaná lesná sauna. Saunu postavila v roku 2020 sama obec, pričom vstup ponúka návštevníkom bezplatne. Potrebné je však si ho vopred rezervovať cez web stránku lesnej sauny v Spišskom Hrhove. Každý návštevník môže svojím dobrovoľným príspevkom prispieť na fungovanie sauny.

Sauna navonok pôsobí netradične, ale postavená bola s ohľadom na všetky tradičné postupy, stavba sauny bola konzultovaná aj s fínskym odborníkom. Vykurovaná je drevom a ochladzovanie prebieha prostredníctvom vody z potoka

Do sauny je potrebné priniesť si vlastné plachty do sauny, prípadne uteráky. Kľúče od sauny dostanete od jej správcu a vykúriť si ju môžete sami na požadovanú teplotu prostredníctvom pripraveného dreva. Maximálna dĺžka pobytu v saune sú 3 hodiny. 

Sauna je vhodná na letné aj zimné saunovanie. V saunovom domčeku sa nachádza aj vykurovaný priestor na prezliekanie a relax. Na lesnej čistinke sa nemusíte báť žiadneho digitálneho smogu. Práve preto je návšteva tejto lesnej sauny najžiadanejšia večer, kedy ste tu len vy, sauna, pokoj lesa a hviezdy. 

Sauna v Dúbravici

Verejná sauna je v prevádzke aj v obci Dúbravica, neďaleko Banskej Bystrice. Rovnako ako lesná sauna vo Spišskom Hrhove, aj tá v Dúbravici, je ukrytá hlboko v pokoji lesa, pod horou Medvedinec. Prístupná je približne 10 minútovou prechádzkou z obce. 

Vďaka dizajnu pripomínajúcemu kolibu a tradičné slovenské ľudové motívy, zvyknú mnohí túto lesnú saunu volať aj ľudová sauna. Návštevníkom je k dispozícií už od roku 2013. Vybudovaná bola v súlade s miestnou prírodou, do ktorej dokonale zapadá. Ochladzovanie po saunovaní prebieha v studenom horskom prameni. 

Odporúčaná kapacita lesnej sauny v Dúbravici je maximálne 7 osôb. Ideálna je pre 4 osoby. Na základe rezervácie máte k dispozícií vyhriatu saunu na 2,5 hod, čo vám bude v prípade, ak sa budete saunovať s ohľadom na správne saunovanie, určite stačiť.

 Vstup do sauny je na základe dobrovoľného príspevku, rezervácia prebieha prostredníctvom rezervačného formulára na webovej stránke sauny.

Ďalšie lesné sauny na Slovensku

Koncept lesných sáun sa začína na Slovensku udomácňovať čoraz viac a postupne na našom území vyrastajú viaceré lesné sauny, ktoré fungujú ako netradičné saunové centrá. Navštíviť lesnú saunu vďaka tomu môžete napríklad aj v Bratislave, na Šachtičkách či neďaleko Iliašoviec alebo v Tatrách. Originálny koncept lesných sáun nájdete aj na kúpalisku Zelená žaba v Trenčianskych Tepliciach. 

Páči sa vám koncept lesného saunovania alebo obľubujete skôr tradičné wellness centrá so saunovým svetom? Nech už ste fanúšikom jedného alebo druhého, vďaka naším saunám na mieru si môžete dopriať saunu presne podľa vašich predstáv aj priamo u vás doma.

Produkt bol pridaný do zoznamu obľúbených produktov
Produkt pridaný na porovnanie.