• Akcia!
  • -15%
Čajová zmes Valeriánka, medovka a mäta 50 g

Čajová zmes Valeriánka, medovka a mäta 50 g

Čajová zmes Valeriánka, medovka a mäta 50 g

Táto čajová zmes je na upokojenie, potlačenie nespavosti, úzkosti, zlepší vaše trávenie.

Zloženie: Koreň valeriány lekárskej 32%, listy meldovky 29%, listy mäty piepornej 29%, horká tvrdá (palina) 10%

 

Korene valeriány lekárskej (Valerianae radix) sa vykopávajú na jeseň a na jar. Názov valerián lekársky (Valeriana officinalis L.) pochádza z latinského slova valere, čo znamená „byť zdravý“. Surovina obsahuje 0,3 - 0,7% éterického oleja, ktorého hlavnými zložkami sú bornylacetát a ďalšie seskviterpény. Okrem vyššie uvedených zlúčenín existujú aj kyseliny valeriánovej, acetoxy-valeriánovej (do 0,3%), izovalerovej, octovej a ďalších kyselín.

Melissa (Melissa folium) je trváca bylina vysoká 30 - 100 cm s príjemnou citrónovou vôňou. Čaj sa používa listy citrónového balzamu, potom, čo je tráva vysušená a preosiata - stonky sú odstránené. Čaj melissa má citrónovú vôňu, najskôr sťahujúcu, neskôr príjemnú chuť. V listoch melissa sa hromadí éterický olej (0,02-0,3%), ktorý obsahuje až 70 zlúčenín. Listy Melissa tiež obsahujú kyselinu askorbovú (až 150,0 mg%), droždie, hlien, horké a minerálne látky, saponíny a ďalšie zložky.

Peppermint (Mentha piperita L.) je trváca 30-80 cm vysoká, silne voňavá bylinná kultivovaná rastlina. Mätový čaj má štipľavú a chladivú chuť a príjemnú arómu. Hlavnou účinnou látkou v listoch mäty piepornej je éterický olej, ktorý obsahuje 32 - 70% mentolu a 10 - 25% mentolu a ďalších zložiek. Okrem toho sa tiež nachádzajú ursol, oleanolové kyseliny, karotén, flavonoidy, kvasinky (8 - 12%), vitamín C, minerály.

Absinthii herba je trváca, korenistá bylina vysoká 60 - 110 cm, porastená krátkymi, hustými, striebristo sfarbenými bielymi chĺpkami. Čaj z paliny lekárskej má silnú, príjemnú vôňu a horkú chuť. Najdôležitejšie účinné látky s horkou tvrdosťou sú éterický olej (0,2 - 2%) a horké látky (0,15 - 0,4%). Esenciálny olej obsahuje terpény: tujan, tujylalkohol, linalool, cineol a ďalšie.

Ako si pripraviť čaj: 1-2 čajové lyžičky zmesi rozmiešať v 250ml horúcej vody. Nechať lúhovať 5-10 min. Následne je čaj pripravený na pitie.

Hmotnosť
50 g
Balenie
sypaný čaj
Druh čaju
bylinný, sypaný
Žiadne recenzie
Produkt bol pridaný do zoznamu obľúbených produktov