Fínska sauna

Tradičný, pre puritánov jediný „pravý“ druh sauny. S prívlastkom krajiny, ktorá ich po svete preslávila. Ide o obľúbený druh sauny, ktorý hneď spoznáte vďaka typickému drevenému vzhľadu. Ten sa dnes vyhotovuje primárne z kvalitného masívu. 

Fínska sauna má charakteristický interiér s drevenými obkladmi a lavicami, ktoré sú kaskádovito naskladané. Najdôležitejším prvkom je však otvorená „pec“ s nahriatymi kameňmi (teda kachle – elektrické či na drevo), ktoré sa polievajú vodou, čím vzniká para. Tá napĺňa miestnosť a pomáha dosiahnuť želaný stav. Fínske sauny majú však veľmi dobrú cirkuláciu vzduchu, čo spríjemňuje pobyt v nich.

finska-sauna

Teplota v interiéri je v porovnaní s inými druhmi sáun vyššia, pohybuje sa v rozmedzí zhruba 80 – 100 °C. Vlhkosť vzduchu je, naopak, nízka, dosahuje maximálne hodnotu 20 %. Kombinácia vysokej teploty a nízkej vlhkosti podmieňujú „znesiteľnosť“ v interiéri. 

Aj keď má svoje nesporné benefity a nadšenci saunovania na ňu nedajú dopustiť, kvôli vyššej teplote by mali pobyt vo fínskej saune zvážiť ľudia, ktorí majú problémy s tlakom, dýchaním či rôzne chronické ochorenia. Najlepšie je tak urobiť až na základe konzultácie s lekárom.  

Ruská baňa

Znesiteľnejšou alternatívou fínskej sauny je ruská baňa. Teplota v ruskej bani je nižšia, okolo 75 °C a neustálym polievaním kameňov sa udržuje vyššia vlhkosť. Tento typ sauny je znesiteľnejší pre ľudí, ktorí majú problémy s tlakom či dýchaní, tehotné ženy a seniorov. 

Špecialitou ruskej bane je procedúra metličkovanie. Saunér metličkami, vytvorenými z vetiev eukalyptu alebo stromov breza, lipa či dub, rozvíri vzduch, čím saunu rozvonia a následne vás metličkami bude masírovať. 

ruska-bana

Parná sauna

Čo sa týka „dizajnu“ a rozloženia interiéru, tento druh môže byť miestami na nerozoznanie od fínskej. Aj parné sauny totiž bývajú prevedené v dreve, častejšia sa však využívajú už aj iné obklady, napríklad keramika či rôzne kompozitné materiály. Niekedy sa uvádza aj názov parná miestnosť, resp. parná komora. 

V interiéri absentujú kamene, zdrojom pary je zvyčajne špeciálny saunový elektrický generátor (resp. vyvíjač pary). Ten je naplnený vodou, ktorá kontinuálne vrie a tým vzniká žiadaná para. Niektoré parné sauny sú označené ako bylinkové, keď sa ešte podčiarkne terapeutický účinok pary pridaním bylinkových esencií. 

Kľúčovým rozdielom je odlišný pomer teploty a vlhkosti vzduchu. Parné sauny bývajú označované ako „vlhké“, zatiaľ čo tradičné fínske sú „suché“. V parnej saune totiž teplota dosahuje maximálne 60 °C, avšak vlhkosť až 100 %.

parrna-sauna

Nižšia teplota a teda aj nižšia záťaž na organizmus ju robí prístupnejšou pre verejnosť. Je tým pádom vhodnejšia aj pre ľudí s chronickými ťažkosťami, ani v tomto prípade však nie je na mieste podceňovať konzultáciu s lekárom. 

Infrasauna

Relatívne nový prírastok do rodiny sáun. Moderný výdobytok, ktorý je praktickým riešením pre ľudí, ktorí začínajú so saunovaním, prípadne chcú mať tento zdravotný benefit kedykoľvek k dispozícii, napr. na mieru pri/v rodinnom dome.


infra-sauna

Najčastejšie má podobu drevenej búdky, resp. kabíny, ktorý pripomína rozmernejší sprchový kút. Môže byť väčšia, menšia, zvyčajne sa však ťahá skôr do výšky než do šírky. 

Zdrojom tepla v infrasaune sú karbónové infračervené žiariče. Tie generujú v interiéri príjemnú teplotu, ktorá osciluje okolo 50 - 60 °C. Za výhodu infrasáun sa považuje to, že žiarenie neohrieva len povrch tela, ale prenikne aj do pokožky a má detoxikačné účinky.

Nižšia teplota ju opäť robí prístupnejšou ako pre začiatočníkov, tak pre ľudí so zdravotnými ťažkosťami. Prípadne pre tých, ktorí neobľubujú vysokú teplotu tradičnej fínskej sauny. 

Soľná sauna

Ide o špecifický druh sauny, ktorý je charakteristický akousi „nadstavbou“ k ostatným typom. Tou je prítomnosť soli vo vnútornom obklade stien, prípadne sa využívajú aj soľné kamene či tehly.

Kľúčovým aspektom tohto druhu sáun je práve synergický efekt soli a teploty. V týchto saunách však nie je privysoká vlhkosť, ktorá má za následok rozpúšťanie soli, znižovanie jej efektu či dokonca znehodnotenie interiéru. 

Soľná terapia napomáha zvláčneniu pokožky a jej prečisteniu. Telo v takejto saune vypudzuje toxíny a regeneruje sa. Teplota málokedy prekročí 55 °C, vlhkosť vzduchu dosahuje maxima približne na úrovni 30 %.

Opäť ide o druh sauny vhodný pre začiatočníkov či ľudí, ktorí nepriaznivo znášajú privysoké teploty. Soľná sauna (alebo aj soľná jaskyňa) je často využívaná ako prostriedok omladenia a revitalizácie pokožky

solna-sauna

Ako vidieť, rozdiely v saunách sú primárne v pomere vlhkosti a teploty interiéru. Podľa nich možno odstupňovať aj prístupnosť pre verejnosť. Aj keď mnohí nedajú dopustiť na tradičnú fínsku saunu, pre začiatočníkov či ľudí s chronickými zdravotnými ťažkosťami sú vhodnejšie aj iné alternatívy.

Produkt bol pridaný do zoznamu obľúbených produktov