Zamysleli ste sa niekedy nad tým, že ruky a nohy sú po tvári najviditeľnejšou časťou nášho tela? Jemné, upravené ruky toho vedia veľa prezradiť. Zrohovatená pokožka na pätách je nielen že neestetická, ale navyše vedie aj k bolesti nôh. Ruky aj nohy si preto zaslúžia pravidelnú starostlivosť. A po zime, kedy budeme našu pokožku postupne čoraz viac odhaľovať, by mala byť starostlivosť o ruky a nohy naozaj dôkladná.

Pravidelná hydratácia je základ

Pokožka rúk a nôh je počas dňa vystavená zvýšenej záťaži. Agresívne čistiace prostriedky, pravidelná dezinfekcia, mráz, slnko, celodenné chodenie, ale aj výber nesprávnej kozmetiky, to všetko vedie k vysychaniu pokožky a v prípade piat aj škaredému rohovateniu a pukaniu. O tom, ako suchá pokožka rúk pôsobí nepríjemne, keď niekomu podáme ruku, či popraskané päty kazia dojem aj z tých najkrajších sandálov, si ani nemusíme hovoriť.

Používanie hydratačných krémov by malo byť základom dennej rutiny každého, kto túži po hodvábne jemnej pokožke. Základným produktom kozmetiky na ruky je preto hydratačný krém. Na bežné používanie vám postačí klasický krém na ruky, dôležitá je pravidelnosť jeho používania. Ak svoje ruky často vystavujete činnostiam, ktoré podporujú vysychanie pokožky, alebo máte manuálnu prácu, siahnite po extra vyživujúcom kréme.

Pokožka na chodidlách patrí medzi časti pokožky s najmenším zastúpením mazových žliaz. V dôsledku toho má sklon nepríjemne vysychať a praskať. Krémovanie pokožky na chodidlách by tak malo byť večerným rituálom nielen počas letného obdobia. 

Čím viac budete pokožku chodidiel rozmaznávať počas celého roka, tým menej starosti budete mať s jej úpravou pred sandálovou sezónou. Úplne vám bude stačiť aj domáca pedikúra, počas ktorej si jemne odstránite stopy zrohovatenej pokožky a upravíte nechty.

Myslite preto na svoje chodidlá každý večer a doprajte im po náročnom dni chvíľku pozornosti s hydratačným krémom. Pre ešte lepší efekt im môžete raz do týždňa dopriať hydratačnú masku – naneste na ne väčšie množstvo krému, obujte si bavlnené ponožky a choďte spať. Ráno budú vaše nohy oddýchnuté a krásne jemné.

Vyskúšajte domáci kúpeľ

Kombinácia teplej vody, soli a vazelíny má pozitívne účinky na stav pokožky chodidiel. Nohy si vďaka teplej vode navyše oddýchnu po celodennej námahe. Takýto kúpeľ tak pôsobí aj proti bolesti nôh, opuchom a pomáha navodiť pocit pokoja a relaxácie.

Pokožka aj nechty na nohách sú po kúpeli zjemnené, čo zjednodušuje ďalšiu starostlivosť. Rovnaký efekt pred domácou manikúrou má aj kúpeľ rúk. Stačí, ak si ich na chvíľu namočíte do misky s teplou vodou a úprava vám razom pôjde od ruky.

Kúpeľ nôh alebo rúk môžete spojiť aj s aromaterapiou. Stačí do vody pridať pár kvapiek vybraného vonného oleja a dopriať si tak svoju chvíľku relaxu či povzbudenia.

Peeling ako prvá pomoc v boji proti zhrubnutej koži

Pružnejšia a hladšia pokožka, to je len pár výhod, ktoré prináša peeling. Táto jednoduchá kozmetická procedúra predstavuje jeden z najefektívnejších spôsobov odstránenia odumretej pokožky.Pravidelný peeling vám prinesie hladšiu pokožku, ale aj zvýši prekrvenie rúk a nôh.

Postup peelingu nôh je jednoduchý – naneste peelingový prípravok na pokožku nôh pre kúpeľom alebo sprchou, premasírujte pokožku aspoň 5 minút a dôkladne opláchnite. Peelingovú kúru ukončite vyššie spomínaným nočným zábalom s hydratačným krémom a vaše nohy sa budú mať doslova ako v bavlnke.Na rozdiel od telového peelingu sa peeling nôh odporúča používať až dvakrát do týždňa.

Peeling môžete použiť aj ako súčasť starostlivosti o ruky. No keďže pokožka rúk je omnoho jemnejšia, používajte menej drsný peeling a aplikujte ho menej často. 

Práve rozdielnosť pokožky rúk a nôh je dôvodom, prečo sa na ne nepoužíva rovnaká kozmetika. Kým drsnejší peeling zmäkčí zhrubnutú pokožku na nohách, jemnú pokožku rúk môže až poškriabať. Podobne to platí aj s krémom – kým vyživujúci krém na ruky krásne zjemní pokožku rúk, na vysušenú pokožku nôh môže byť nedostatočný. Produkty určené na starostlivosť o nohy vyberajte preto vždy zo špeciálnej kozmetiky určenej na starostlivosť o nohy a chodidlá

Aj ruky a nohy majú rady masáž

Masáž nôh nie je len kozmetickou záležitosťou, ale prináša so sebou aj množstvo zdravotných benefitov. Profesionálna reflexná masáž chodidiel pomáha zmierniť bolesti hlavy, migrénu či podporiť zdravé fungovanie nervového systému.

No pre benefity z masáže nôh nemusíte utekať len do masážneho salóna. Aj jednoduchá domáca masáž nôh bude pre vaše telo veľkým prínosom. Najmä po náročnom dni vám masáž nôh pomôže zmierniť bolesť nôh a zbaviť sa únavy. Postup domácej masáže nôh je jednoduchý:

  1. Usaďte sa do pohodlnej polohy a ľavú nohu jemne položte na pravé stehno.

  2. Nalejte si do ruky pár kvapiek masážneho oleja a jemne ho votrite do chodidla. Masírujte celé chodidlo, vrátane prstov a päty.

  3. Chyťte chodidlo oboma rukami a zatlačte palce do kože.

  4. Jemne potiahnite každý prst tam a späť alebo od seba.

  5. Postup opakujte na druhej nohe.

Podobným spôsobom si môžete dopriať aj domácu masáž rúk. 

Spojením peelingu, kúpeľa, masáže a následnej úprave nechtov si hravo doma doprajete rozmaznávajúcu pedikúru a manikúru, vďaka ktorej budú vaše ruky a nohy krajšie ako kedykoľvek predtým. Nezabudnite venovať rutine zameranej na starostlivosť o ruky a nohy pár minút každý večer. Budete sa vďaka nej cítiť nielen krajšie a sebavedomejšie, ale aj zdravšie. Pretože hoci sa na ne často zabúda, naše ruky a nohy si zaslúžia špeciálnu starostlivosť.

Produkt bol pridaný do zoznamu obľúbených produktov