Prieskumy ukazujú, že do jedného mesiaca od svojho predsavzatia upustí až približne 60 % ľudí. Motivácia a s ňou aj schopnosť dodržiavať novoročné predsavzatia najviac klesá práve ku koncu januára. Náš život sa po vianočnom oddychu a novoročných oslavách postupne dostáva do starého známeho kolobehu a držať sa zmien, nech sú pre nás akokoľvek pozitívne, je v ruchu každodenných povinností čoraz zložitejšie.

Pripravili sme preto pre vás 4 tipy, ktoré vám pomôžu nestratiť novoročný zápal a splniť si tento rok sen o krajšom a zdravšom ja. Povieme vám totiž tajomstvo. Ak sa vám podarí prekonať prvotnú krízu, čoskoro sa z vášho novoročného predsavzatia stane zvyk a jeho dodržiavanie už pôjde samo. Dokonca vám s nim bude pomáhať aj vaše telo, ktoré ho bude samo vyžadovať. Chce to ale nemalú trpezlivosť – približne dva mesiace.

Začnem pravidelne cvičiť: Záťaž si pridávajte postupne

Práve cvičenie je jedným z najčastejších novoročných predsavzatí. Prvé dni v novom roku sú preto fitness centrá plné ľudí. No ako pribúdajú dni nového roka, postupne ubúdajú návštevníci fitness centra.

Najväčšia chyba, akú môžete pri tomto predsavzatí spraviť, je naložiť si hneď na začiatku na seba obrovskú záťaž. Po prvých dňoch budete maximálne zničení, unavení a sila pokračovať ďalej bude minimálna.

Choďte preto na to rozumnejšie a záťaž si pridávajte postupne malými krokmi. Začnite napríklad jednoduchým domácim cvičením 10 minút denne. Takéto cvičenie je nenáročné na čas aj vybavenie. Stačí si kúpiť podložku na cvičenie a môžete začať. Postupne, každým dňom, si zvyšujte náročnosť cvičenia a pridávajte aj nové pomôcky – valec na jogu, jednoručné činky, gumy na cvičenie.

Vďaka takémuto postupu si z cvičenia postupne nenásilne vybudujete rutinu, na ktorú sa budete každý deň tešiť. Kdežto keby ste hneď na začiatku chceli stráviť hodinu vo fitness centre, až také nenásilné by to nebolo.  Najmä, ak ste nikdy predtým necvičili.

Tip od nás:

V čase, keď na vás príde prvá kríza s cvičením, si doprajte špeciálnu odmenu za svoju snahu. Môže ísť napríklad o nové oblečenie na cvičenie ale špeciálnu pomôcku. Vedeli ste napríklad, žepohánkový valec na jogu vám prinesie ešte omnoho viac výhod, než tradičný valec na cvičenie?

Budem sa viac starať o svoju pokožku: Vytvorte si dennú rutinu starostlivosti  

Poznáte to, pozriete sa do zrkadla a poviete si, že vaša pleť by si zaslúžila viac pozornosti. A aj napriek tomu príde deň, kedy sa ledva pred spaním čo i len odlíčite, ak vôbec. Spoznávate sa?

Koža je najväčším orgánom nášho tela, a napriek tomu často starostlivosť o ňu podceňujeme. A následne sme prekvapení, že je naša pleť suchá, mdlá a tvoria sa nám stále nové a nové vrásky.

Záväzok voči pokožke sa preto taktiež objavuje na prvých priečkach medzi novoročnými predsavzatiami. Mnohé z nás v zápale prvej vášne investujú do rôznych kozmetických prípravkov, pričom niektoré možno ani nepotrebujeme, a pustia sa bez rozmyslu do toho.

A pokiaľ po prvých dňoch či týždňoch nevidia na sebe žiadne výsledky, postupne od svojho zámeru upustia. A pritom možno len spravili na začiatku malú chybičku – nesprávny výber kozmetiky.

Tip od nás:

Ak ste si dali podobný novoročný záväzok tento rok aj vy a zdá sa vám, že nevidíte žiadne výsledky, rozhodne od neho neupúšťajte. Ako prvé skontrolujte zloženie svojej kozmetiky a jej vhodnosť pre váš typ pokožky. Najlepšia voľba je kvalitná prírodná kozmetika. Zamerajte sa aj na správne používanie jednotlivých kozmetických prípravkov a postup ako krémovať pokožku.  

Vypijem denne aspoň 2 a pol litra tekutín: Nemusíte piť len čistú vodu

Zdravé stravovanie a pravidelný pitný režim. Dve predsavzatia, ktoré si je ľahké dať, ale tak ťažké dodržať. A pritom ide o zmeny, ktoré vedia mať v našom živote skutočne veľký prínos.

Podľa odporúčaní lekárov by sme denne prijať 0,4 l tekutín na 10 kg svojej hmotnosti. Prvá zásadná chyba, ktorú ľudia pri dávaní si novoročného predsavzatia robia preto je, že sa upnú na známe 2,5 l tekutín denne a toho sa striktne držia. A následne sú smutní, keď sa im túto hranicu nepodarí dosiahnuť, aj keď majú pocit, že voda im ide takpovediac aj ušami.

Zabúdajú však pri tom na fakt, že každý z nás má inú potrebu vodu, inú záťaž a že ide o celkové tekutiny, to znamená napríklad aj polievku z obeda. A frustrácia z nedodržania predsavzatia je razom na svete.

Ďalšou demotiváciou pri tomto predsavzatí môže byť pitie vyslovene len čistej vody. Najmä ak ste dovtedy pili rôzne aj sladené nápoje, bude pre vás takýto skok drastický a len ťažko ho dodržíte.

Tip od nás:

Zdravý pitný režim nemusí tvoriť len čistá voda. Doprajte si aj kvalitné ovocné šťavy a nesladené bylinkové čaje. S pravidelným pripomenutím vám pomôže aj upomienka v mobile či fit hodinkách.

Naučím sa dopriať si chvíľu pre seba: Nájdite si záľubu, na ktorú sa budete tešiť

V posledných rokoch sa čoraz viac dostáva do povedomia tzv. work life balance. A že to nie je len výmysel dokazujú aj štatistiky, podľa ktorých napríklad so syndrómom vyhorenia bojuje čoraz viac ľudí. Ubrať z povinností a dopriať si chvíľu pre seba je preto na zozname novoročných predsavzatí čoraz častejšie.

A síce na prvý pohľad ide o predsavzatie, ktoré by malo byť ľahké dodržať, veď predsa kto by mal problém „leňošiť“, opak je pravdou. V zápale pracovných a domácich povinností je občas zložité vyhradiť si pre seba denne aspoň 5 minút.

No tu si treba uvedomiť, že chvíľa na vypnutie nie je vaším sebectvom. Je to niečo, čo robíte aj pre svoje okolie – partnera, deti, rodičov či kolegov. Čím viac budete v psychickej pohode, tým viac budete uvoľnenejší a efektívnejší.

Tip od nás:

Nebojte sa byť prísni a aj v naplnenom diári si striktne vyhradiť nejaký ten čas len pre seba. Určite si ho pravidelne na rovnaký čas a nedovoľte si v tomto čase plánovať iné aktivity. To, ako tento čas strávite, je len na vás. Môžete si oddýchnuť pri dobrej knihe, dopriať relax v saune či domácu masáž s masážnym olejom na tvár. Nebojte sa napríklad aj len tak nečinne ležať. Aj nič nerobenie občas nezaškodí. 

Držíme vám prsty, aby vám vaše novoročné odhodlanie vydržalo minimálne do konca tohto roka, no najlepšiu už navždy. Zdravie máme len jedno. A čím viac sa budeme oň starať, tým dlhšie nám bude slúžiť. 

Produkt bol pridaný do zoznamu obľúbených produktov