Vedeli ste, že koža je najväčší orgán ľudského tela? Pokrýva plochu až okolo 1,6 m2. Podieľa sa na regulácií teploty, dýchaní, vylučovaní potu a najmä chráni telo pred vonkajším prostredím. A predsa na ňu pri starostlivosti často zabúdame. V článku sa pozrieme na to, ako by mala vyzerať naša každodenná starostlivosť o kožu.

Prečo je potrebné pokožku krémovať

Teplo, chlad, smog, tesné oblečenie... To je len zopár vplyvov, s ktorými každý deň bojuje naša koža. Následne ju v dobrej myšlienke podrobíme horúcej sprche so sprchovým gélom. Ak tu naša starostlivosť o pokožku končí, márne sa divíme tomu, prečo je stále suchá, mdlá a trápia ju rôzne nedostatky.

Či už uvedené vplyvy prostredia, ale aj spomínaná sprcha, kožu vysušujú a bez následnej výživy a hydratácie si preto udrží krásu len ťažko. A práve tu prichádza na rad telový krém či iný hydratačný produkt.

Počas krémovania podporujeme keratizované bunky kože a dodávame im hydratáciu. Tým sa stávajú odolnejšie voči záťaži.

Telové mlieko, krém, maslo alebo olej?

Výrobkov určených na hydratáciu pokožky je mnoho – telové mlieko, krém, či dokonca prípravky, ktoré znejú akoby skôr patrili do kuchyne – maslo a olej. Ako sa v nich vyznať a vybrať si pre seba ten správny?

Telové mlieko

Ľahká konzistencia, malá lepkavosť a vyšší obsah vody. Rýchlo sa vstrebávajú a nezanechávajú na pokožke mastný film. Tak môžeme v skratke definovať telové mlieka. Najviac ich ocení pokožka, ktorá nie je príliš suchá. Na suchšiu kožu je omnoho viac vhodný telový krém.

Telový krém

Telový krém je v porovnaní s telovým mliekom hustejší a po použití zvyčajne navodzuje mastnejší dojem. Na rozdiel od telových mliek vytvárajú telové krémy na pokožke akúsi bariéru, ktorá vo vyššej miere bráni strate vlhkosti. Najlepší telový krém je taký, ktorý je určený presne pre váš typ pokožky.

Telové maslo

Telové maslá majú hustú konzistenciu. Niektoré telové maslá je dokonca potrebné pred použitím trochu roztopiť. Sú ideálne pre extra suchú pokožku. Vyživia dokonca aj problematické partie a popraskanú kožku.

Telový olej

Telový olej sa od ostatných produktov líši najmä svojou tekutou textúrou. Vhodný je na špeciálnu výživu pokožky a dokonca aj masáž.

Najväčší rozdiel medzi telovým krémom, mliekom, maslom a olejom spočíva teda v ich konzistencii a vstrebateľnosti. Telové mlieko sa rýchlejšie nanáša a ľahšie vstrebáva, na suchú pokožku je však omnoho vhodnejší krém alebo maslo.

Pravidelnosť je základ

Základom správnej starostlivosti o kožu je pravidelnosť. Nestačí teda, že pokožku nakrémujeme raz za mesiac, keď si spomenieme, že náš nový telový krém už mesiac len tak leží na kozmetickom stolíku.

U väčšiny ľudí nie je však potrebné krémovať pokožku denne, stačí jej dopriať rozmaznávajúcu starostlivosť dva až trikrát do týždňa. Ak má však vaša koža veľký sklon k vysúšaniu venujte sa jej denne.

Tipy ako krémovať pokožku

Ideálny čas na krémovanie pokožky prichádza po sprchovaní, prípadne kúpeli. Predtým, ako sa pustíte do krémovania pokožku jemne osušte, nechajte ju ale vlhkú. Vyhnite sa silnému utieraniu sa a drhnutiu uterákom.

Teplá pokožka lepšie prijíma živiny. Krémujte sa preto ešte v kúpeľni, bezprostredne po kúpeli. Krém, alebo iný hydratačný prípravok, nanášajte na pokožku krúživými pohybmi končekmi prstov. Môžete si dopriať aj jemnú masáž. Vyhnite sa ale silným ťahom.

Prínosy pravidelného používania telového krému

Pravidelný rituál v podobe krémovania pokožky prospeje nielen vašej koži, ale aj psychike. Jemné masírovania pokožky pomocou telového krému vám pomôže odbúrať nahromadený stres a vďaka chvíľke pre seba sa budete cítiť omnoho lepšie.

Odmenou vám navyše bude aj krásna jemná a hydratovaná pokožka. Vďaka pravidelnému krémovaniu môžete zmierniť aj problémy ako sú popraskané žilky či celulitída. Pravidelné krémovanie prospeje aj rukám a nohám, ktorých koža býva často popraskaná a drsná. A krajšia koža tak pôjde ruka v ruke aj so zvýšeným sebavedomím.

Telové krémy či oleje navyše majú aj rôzne príjemné vône. Výberom vhodnej vône je tak možné podporiť svoju náladu, vzbudiť vášeň či rozprúdiť fantáziu.

Starostlivosť o pokožku je súčasťou nielen starostlivosti o vzhľad, ale aj zdravie. Len vyživená hydratovaná koža si vie zodpovedne plniť všetky svoje funkcie. Nezabúdajte preto venovať pravidelnú pozornosť tomuto nášmu najväčšiemu orgánu.

Produkt bol pridaný do zoznamu obľúbených produktov