Prečo nosiť ľanovú šatku alebo šál?

Trošku z histórie...

Aj šatky majú svoju históriu. Už egyptská kráľovná Nefertiti v roku 1350 p.n.l. nosila okolo krku šatku. Cisár Nero a Rimania nosili šatku uviazanú okolo pásu alebo krku. Pomocou farby šatky preukazovali politickú moc. Egypťania v roku 1261 nosili šatku opásanú okolo pása pri tanci. V roku 1786 Napoleon Bonaparte zo svojich ciest posielal svojej žene kašmírové šatky. 

V roku 1783 vojvoda z Krakowa vynašiel pletený šál. Preslávený skladateľ Betthowen sa v roku 1810  zamiloval. Aby zlepšil svoj vzhľad začal nosiť okolo krku šatku. V roku 1837 francúzky obchodník  Hermés  začal predávať hodvábne šatky.  V roku 1856 bola založená firma Burberry a začína vyrábať kockované šatky.

Vo Francúzku v roku 1930 boli populárne kožušinové šále. Rok 1970 – šatka sa nosí ako čelenka, okolo pásu, okolo hrudníka. V modernej dobe sa šatka a šál nosia rôzne. Už z histórie cítiť, že aj taká malá vec ako je šatka má všestranné využitie. Šatka sa stal skutočným módnym doplnkom od začiatku 19. storočia pre mužov aj ženy.

100 % ľanový šál

Šál sa hodí k tričku, košeli, svetru, saku aj bunde. Nosenie šatky nepodlieha žiadnym pravidlá. Pravidlá sú čisto na vás a na vašom vkuse. Niekto má rád jemné farby, iní zasa uprednostňujú výrazné farby. Jednoduchá, prírodná farba sa hodí ku každému oblečeniu. Ak chcete zvýrazniť vaše oblečenie, siahnite po rôznych vzoroch. Pásikavá alebo kockovaná šatka dodá oblečeniu eleganciu. Šatky majú jemné strapce na koncoch.

Farebné šále:

Červený ľanový šál  Čierny ľanový šál Žltý ľanový šál Modrý ľanový šál  Fialový ľanový šál Biely ľanový šál

Pásikavé, kockované šatky:

Zelený kockovaný ľanový šál   Trojfarebný kockovaný ľanový šál Farebný šál s červenými bodkami Pásikavý ľanový šál

Ľanový šál môžete nosiť v chladnejšom období (jesenné a zimné mesiace).  Nielen príjemne zahreje, ale zvýrazní váš vzhľad. Výhoda je, že ako doplnok si môžete dať ľanový šál aj v teplejšom období. Netreba sa báť!  Ľan má výbornú schopnosť – v zime sa ľan postará o to, aby vám nebolo chladno a v lete zasa ľan ochráni krk a plecia pred ostrým slnkom.

Existuje veľa druhov šálov a šatiek. Sú z prírodných alebo umelých materiálov.  V našom obchodíku nájdete šatky zo 100 % ľanu, farebné, kockované, pásikavé alebo úplne jednoduché.

Sú šité z praného ľanu. A čo je praný ľan? Je to špeciálne upravená látka, tak aby po praní ostala rovnaká. Látka je mäkká a už sa viac nezmenšuje.

Praný ľan vyzerá tak trochu ako pokrčená látka. Látka je však mäkká, priedušná a veľmi príjemná na telo. Na ukážku pranná ľanová látka. 

Praný ľan: viac 100 % ľanových látok nájdete na: www.domlanu.sk

Pranná ľanová látka 100 % ľan 100 % ľan pranný100 % pranná ľanová látka

A prečo teda ľanová šatka?

  •          je pohodlná a zároveň elegantná
  •          je priedušná
  •          ľan je vhodný pre alergikov
  •          ľan neelektrizuje
  •          šatka má dlhú životnosť
  •          ľan je šetrný k životnému prostrediu
  •          hodí sa na slávnostnú príležitosť a na každodenné nosenie
  •          ľan je ekologický
  •          v lete vás šatka ochladí, v zime zohreje
  •          ochráni vás pred slnkom
  •          zahreje vás v zime

Ľanová šatka sa krčí. To je znak kvality a prirodzenosti pranej ľanovej látky. Niekto si myslí, že nevyzerá slušne ak je šál pokrčený, opak je pravdou. Budete vyzerať inak a určite si vás každý všimne.

Tak, to je v skratke o ľanových šáloch . Ak máte chuť oživiť svoj outfit niečím novým, nech sa páči kuknite tu: Ľanové šále

A čo vy? Máte ľanovú šatku?

 

Produkt bol pridaný do zoznamu obľúbených produktov