Technická plodina aj liečivá rastlina. Presne to je ľan. Poklad, ktorý používali naši predkovia a obľúbenosti sa teší až dodnes. Viete, prečo by nemal chýbať ani u vás?

Čo je to ľan a prečo je taký obľúbený

Ľan siaty je rastlina patriaca do čeľade ľanovité. Z hospodárskeho hľadiska ho rozdeľujeme na priadny, olejno-priadny, olejný. Priadny ľan rastie ako jedna hlavná stonka, u olejného je stonka rozvetvená. Dorastá do výšky 80 cm. Typický je drobnými modrými kvetmi.  

Ľanové vlákno sa vyrába z vlákien, ktoré sa nachádzajú vo vnútri stonky. Každá obsahuje 10 – 40 vlákien. Tkanina vyrobená z ľanových vlákien je pevná, tuhá, ale krčivejšia. Ľanové vlákna sú hladké, silné a majú dobrú absorpčnú schopnosť a tepelnú vodivosť.

Ľanové oblečenie preto v lete chladí a v zime zohrieva. Práve tejto vlastnosti vďačí za svoju obľúbenosť až dodnes, aj napriek vyššej cene, napríklad v porovnaní s bavlneným oblečením.

Kuchynské utierky z ľanu využívajú ďalšiu cenenú vlastnosť ľanu – vysokú absorpčnú schopnosť. Navyše vďaka odolnosti ľanu si aj pri častom praní, ktoré je pri kuchynských utierkach nevyhnutnosťou, dlho zachovajú svoju kvalitu.

Okrem výroby plátna sa ľan používa aj na výrobu ľanového oleja a konzumujú sa aj ľanové semienka. Ľan je tak nielen technickou, ale aj liečivou rastlinou.

História pestovania a spracovania ľanu

Pestovanie ľanu má vo svete tisícročia dlhú tradíciu. Najstaršie zmienky o pestovaní a spracovaní ľanu siahajú až do 7. tisícročia pred Kristom (Blízky Východ).

Vo svete

Ľanové plátno bol vôbec prvý materiál, ktorý človek použil na výrobu oblečenia. V Starovekom Egypte sa ľan používal aj na balenie múmií. Starovekí Feničania vyvážali ľanovú priadzu do Škótska, Perzie, Indie a Číny.

Na územie dnešnej Európy sa ľan dostal približne v 3. tisícročí pred naším letopočtom. Najstaršie nálezy pochádzajú z územia Švajčiarska. Nálezy z doby železnej naznačujú, že sa ľan pestoval v celej Európe. Za prvých pestovatelia ľanu v západnej Európe sú považovaní Galovia (staroveký národ súčasného Francúzska a Belgicka) a Kelti (staroveký indoeurópsky národ). O ľane sa dozvedeli od Rimanov.

Slovanské kmene vo východnej Európe začali ľan pestovať potom, ako ho priviezli z Grécka. Vyrábali z neho rybárske siete, laná, plachtoviny a ľanový olej. V chladnejších oblastiach Európy sa z ľanu vyrábali košele, ktoré sa nosili pod vlnené vrchné oblečenie.

Na severoamerický kontinent sa pestovanie ľanu rozšírilo len pred približne 400 rokmi. Semeno ľanu si so sebou zabalil počas sťahovania sa do Nového Francúzka Lois Hébert. Už krátko na to sa produkcia ľanu rozšírila po celom kontinente.

Komerčne sa ľan začal spracovávať v polovici 18. storočia.

Na Slovensku

Ľan patrí k najstarším technickým plodinám pestovaným na území Slovenska. V období feudalizmu sa  pestoval na veľkostatkoch aj na hospodárstvach poddaných. Ľan bol v tomto období poddanskou dávkou.

Pestovanie ľanu bolo rozšírené po celom území Slovenska, no najvhodnejšie podmienky na pestovanie ľanu boli na východe Slovenska. V 19. storočí bola preto výroba ľanového plátna a jeho predaj hlavným príjmom veľkej časti vidieckeho obyvateľstva na Orave, Spiši a Šariši.

Na Spiši má spracovanie ľanu naozaj dlhú tradíciu. Práve spišské plátno bolo považované za jedno z najkvalitnejších plátien na Slovensku.

Cechoví majstri z Kežmarku a Levoče zveľaďovali surové plátna a obchodovali s nimi až v Debrecíne, Budapešti a vo Viedni. V roku 1860 založili v Kežmarku prvú mechanickú pradiareň a tkáčovňu ľanu na Slovensku.

V Česko-Slovensku bol ľan významnou poľnohospodárskou plodinou. K najväčšiemu rozmachu pestovania ľanu došlo v roku 1925, kedy bolo nanovo vysadených 24 731 hektárov. Výnos pozberaného ľanového vlákna predstavoval 13 070 ton.

Neskôr začala produkcia ľanových plátien postupne klesať. Príčinou bol najmä dovoz lacnejších bavlnených priadzí a továrensky vyrobených bavlnených tkanín.

Z ľanu sa získaval lisovaním semien aj olej. Používal sa najmä počas pôstov. Živočíšne tuky boli v tomto čase zakázané.

S pestovaním ľanu boli spojené zvyky, ktoré mali zaistiť dobrú úrodu a potrebnú výšku ľanu. Išlo napríklad o tancovanie s vysokým chlapom, vyskakovanie alebo dvíhanie tanečníc na fašiangy; varenie dlhých cestovín na Škaredú stredu, rozpletanie vlasov na Hromnice.

Ľan v domácnosti

Ľanové textílie v domácnosti nielen krásne doplnia váš príbytok, ale cenené sú pre množstvo nenahraditeľných vlastností ľanového vlákna. Všetky bytové textílie z ľanu sú antialergické a vhodné sú aj pre ľudí s rôznymi kožnými či dýchacími ochoreniami.

Ľan je vzdušný, antibakteriálny a dobre odparuje vlhkosť. Navyše, ako sme už spomínali vyššie, je známy svojimi tepelnými vlastnosťami – v lete chladí, v zime hreje. V ľanových obliečkach sa vám vďaka tomu bude spať príjemne počas celého roka.

Ľanové výrobky nestrácajú farbu, ani tvar ani pri pravidelnom praní. Bytové textílie z ľanu sú preto mimoriadne odolné a vydržia vám robiť spoločnosť celé roky. Okrem ľanových obliečok sú obľúbené aj ľanové uteráky, utierky, deky, prestierania či obrusy.

Vďaka univerzálnym vlastnostiam ľanu si z ľanovej látky môžete ušiť takmer akékoľvek textilné bytové doplnky.

Ľan v šatníku

To, že bolo oblečenie z ľanu základom šatníka našich predkov, vôbec nie je náhoda. Ľanové oblečenie vám pomôže dobre zvládnuť letné horúčavy aj ochráni pred treskúcou zimou. Navyše je odolné a len tak ľahko ho nezničíte.

V móde sa ľan používa na výrobu doplnkov – ľanové šatky, tašky, ale aj hlavných kúskov do šatníka. V posledných rokoch sa tešia veľkej popularite ľanové šaty, nohavice aj košele. Pod ľanovým oblečením si mnohí predstavia oblečenie nevýraznej prírodnej farby. No rozhodne to nie je jediná možnosť. Ľanové vlákno je možné farbiť, a tak nie je problém kúpiť z ľanu aj rôzne farebné oblečenie.

Vďaka ľanovému oblečeniu sa tak môžete cítiť príjemne a moderne zároveň. A to ako počas bežného dňa, tak aj počas dovolenky, či napríklad aj v saune, nakoľko ľan je obľúbená tkanina aj na výrobu textilu do sauny.

Liečivé účinky ľanu 

Vďaka množstvu vitamínov a minerálov sa ľan používa na výrobu ľanového oleja, múky, ale je aj súčasťou rôznej kozmetiky.

Ľan má veľký obsah tiamínu, medi, mangánu, horčíka, fosforu, selénu, zinku, vitamínu B6 a železa. Pravidelná konzumácia ľanových semienok má napríklad preukázateľné účinky na trávenie aj kardiovaskulárny systém.

V kozmetike sa ľanový olej používa vďaka svojmu vplyvu na zdravie vlasov aj pokožky. Pomáha regenerovať kožné bunky aj vlasy a obnovuje ochrannú funkciu kože. Nájdete ho napríklad v prírodných šampónoch na vlasy alebo sibírskom mydle.

Produkt bol pridaný do zoznamu obľúbených produktov