Čaj je tu s nami už dlhé tisícročia a právom ho môžeme zaradiť medzi najzdravšie nápoje. Viete, aké majú bylinkové čaje účinky, aký čaj si vybrať a ako často ho piť? Presne na to sa pozrieme v článku.

Účinky bylinkových čajov

Bylinkový čaj vie mať na organizmus rôzne účinky. Môže ho povzbudiť, pomôcť s chudnutím, upokojiť aj zlepšiť spánok. Hlavný účinok šálky čaju závisí od bylinkovej zmesi, aká bola použitá na jeho prípravu. Medzi najvyhľadávanejšie účinky bylinkových čajov môžeme zaradiť: 

1.      Podpora tráviaceho traktu

Šálka bylinkového čaju po jedle pomáha podporiť trávenie. Mnohé bylinkové zmesi sa taktiež osvedčili aj pri rôznych problémoch s trávením – nadúvaním, pálením záhy, hnačkou či zápchou a inými. Azda najznámejšou bylinkou na podporu trávenia je mäta. Avšak zďaleka nie je jediná.

Bylinkový čaj z paliny má síce horkastú chuť, no o to väčšie benefity pre tráviaci systém. Nie nadarmo sa palina v ľudovom liečiteľstve už roky používa na podporu chuti do jedla a zlepšenie trávenia.

2.      Zlepšenie nálady

Oddych pri šálke horúceho čaju pomáha zrelaxovať telo aj myseľ. Ak ho navyše spojíte s bylinkami, ktoré sú známe svojimi upokojujúcimi či povzbudzujúcimi účinkami, môžete sa tešiť aj z lepšej nálady. Neveríte, že k tomu stačí tak málo ako je šálka dobrého čaju? Vyskúšajte čaj z borovicových púčikov. Tak, ako postupne rozkvitne každý púčik, rozkvitne po tomto čaji aj vaša nálada.

3.      Posilnenie imunitného systému

Antioxidanty a vitamíny nachádzajúce sa v bylinkových čajoch sú skvelé na pomoc v boji proti chorobám a infekciám, chránia pred oxidačným stresom a znižujú riziko chronických ochorení. Najlepšie bylinkové čaje na posilnenie imunity sú čaj z echinacei, bazy čiernej, zázvoru a koreňa sladkého drievka.

4.      Prvá pomoc pri prechladnutí

Bolí vás doslova každý centimeter tela, ste unavení a bolí vás hlava a hrdlo? Áno, to všetko sú prvotné príznaky, že na vás „niečo lezie“. Výbornou prvou pomocou pre oslabený organizmus je v tomto prípade bylinkový čaj a, samozrejme, oddych.

Medzi obľúbené a účinné bylinkové čaje na prechladnutie radíme napríklad aj čaj z bylinkou známou skôr z kuchyne – tymiánom.

Viaceré štúdie ukázali, že aj už vyššie spomínaná echinacea môže skrátiť trvanie bežného prechladnutia, znížiť závažnosť jeho príznakov alebo mu dokonca zabrániť

5.      Doplnenie vitamínov

Vitamíny a minerály sú nevyhnutné pre správne fungovanie každého ľudského organizmu. Aj preto sa na nás odvšadiaľ usmievajú rôzne vitamínové doplnky. Lepšou cestou ako hltanie rôznych výživových doplnkov je ale vždy ich doplnenie prostredníctvom vhodnej stravy. Ak ju navyše doplníte o čaj z oregana, ktorý obsahuje vitamíny A, C, E, zinku, horčíka, vápnika, draslíka, meď a niacínu, nemusíte sa báť nedostatku vitamínov. 

6.      Zvýšenie energie 

Nedostatok energie nie je v tomto jarnom období ničím prekvapivým. Jarná únava nie je len vymyslený problém, ale reálna reakcia organizmu na zmeny. Zatočiť s nedostatkom energie, ktorý trvá pri jarnej únave približne 3 týždne, vám pomôže aj čaj zo zmesi medovky a mäty. V kombinácii so saunovou aromaterapiou ide o hotový životabudič.  

7.      Pokojnejší spánok

Trápite sa večer so zaspávaním a napriek veľkej únave nie a nie zaspať? Upokojiť uponáhľanú myseľ a pripraviť telo na relax výborne zvládne šálka horúceho čaju. Ak si ju navyše pripravíte z bylinkového čaju na upokojenie, v noci budete spať doslova ako bábätko. Neveríte? Tak to ste ešte určite neobjavili lahodnú chuť a upokojujúce účinky medovkového čaju

Ako často piť bylinkové čaje

Čaj je druhým najobľúbenejším nápojom vo svete. Po jednom z viac ako 1000 druhov čaju pravidelne siahne vyše 53 % žien a takmer 47 % mužov. Bylinkový čaj si rado dopraje 35 % žien a 25 % mužov. Najviac litrov čaju na obyvateľa sa vypije v Turecku. V mnohých krajinách sa s pitím čaju spájajú aj rôzne čajové rituály.

Hoci majú bylinkové čaje množstvo benefitov, tak ako pri tradičnom čaji, aj pri tých bylinkových platí, menej je niekedy viac. Pitie veľkého množstva bylinkových čajov môže namiesto požadovaných priaznivých účinkov spôsobiť nepríjemné pocity ako je bolesť hlavy, nervozita, žalúdočné problémy či problémy so spánkom.

To, ako často piť bylinkové čaje, a naopak koľko bylinkového čaju je už pre organizmus škodlivé, je vysoko individuálne. Vždy sa však pri konzumácií bylinkového čaju riaďte odporúčaniami výrobcu. Odporúča výrobca piť maximálne šálku čaju denne? Neprekračujte túto hodnotu v snahe zvýšiť účinky čaju na vaše telo. Pozor dajte aj na rôzne čajové kombinácie, nakoľko niektoré bylinky môžu navzájom ovplyvňovať svoju účinnosť

 

Produkt bol pridaný do zoznamu obľúbených produktov