Možno si poviete – veď v saune sa iba posadím, vypotím a odídem. Ale opak je pravdou, pre mnohých je saunovanie ceneným rituálom, ktorý si chcú užiť v maximálnej možnej miere. Od vášho prístupu tiež záleží, aké benefity si odnesiete. Ale aj to či si, práve naopak, neuškodíte zanedbaním dôležitých zásad. Dnes teda na tému etiketa saunovania, alebo čo robiť pred, počas a po.

Čo robiť pred saunovaním?

Kvalitný saunovací zážitok sa začína ešte pred samotným vstupom do zaparenej miestnosti. Príprava je, ako pri mnohých iných činnostiach, dôležitá. Z praktického, ale aj zdravotného hľadiska.

V prvom rade myslite na to, že sauna nie je úplne pre každého. Problémy môžu mať ľudia s kožnými ochoreniami, vysokým tlakom, prípadne tehotné ženy. Ak si nie ste istí, vždy sa radšej poraďte so svojím lekárom, či je pre vás saunovanie bezpečné.

Pred saunovaním pamätajte na tieto zásady:

Tekutiny

Dbajte na to, aby ste boli hydratovaní. Potením v saune strácate veľké množstvo tekutín, no pri vysokej teplote sa telo neochladzuje a tým pádom sa strata ešte zvyšuje. Vypite pred pobytom v saune minimálne jeden väčší pohár vlažnej až chladnej vody, pokojne aj dva.

Sprcha

Do sauny by ste mali vstupovať výhradne osprchovaní a čistí. Niekde to je dokonca podmienkou vstupu. Dať si sprchu, či už doma, alebo priamo na mieste, je však nielen ohľaduplné voči ostatným, ale aj praktické. Čistá pokožka totiž lepšie znáša teplo a ťaží z benefitov saunovania.

Dress code

Znie to možno bláznivo, ale aj sauny majú svoju etiketu obliekania, resp. často vyzliekania. Niekde sa vyžaduje úplná nahota, niekde je povinný uterák. Zistite si podmienky vopred, aby ste neostali nepríjemne zaskočení.

Uterák alebo plachta

Pred odchodom z domu si pribaľte uterák, resp. plachtu či inú čistú podložku. Nikdy nesadajte priamo na sedaciu, resp. výhrevnú plochu. Praktický je saunový kilt, ktorý je pohodlnejší ako uterák alebo plachta. Vždy pod seba podložte uterák, alebo aspoň preloženú plachtu. Ide o jeden z najdôležitejších bodov etikety saunovania. Použitie podložky je hygienické, ohľaduplné a komfortné.

Obľúbený doplnok je klobúk alebo čiapka do sauny, ktorý chráni hlavu pred sálajúcim teplom, vlasy pred spálením či vysušením.

Šperky nechajte doma

Kov a jeho napodobeniny sa vplyvom tepla rýchlo nahrievajú a môžu spôsobiť dokonca až popáleniny. Ak ste niekedy otvorili vyhriatu rúru s retiazkou okolo krku tak isto viete, o čom hovoríme. Pred pobytom saune všetky šperky zložte.

Dôsledne dodržiavajte tieto zásady. Skúsení „saunári“ už na prvý pohľad zistia, kedy im do rajóna vošiel nováčik. Určite si nechcete urobiť hanbu, resp. ubrať z tohto horúceho a zdravého zážitku iným, ale ani sebe.

Etiketa v saune: Pozor na faux pas

Odškrtli sme si všetky položky pred odchodom, všetko sedí. Čo robiť, resp. nerobiť počas saunovania? Držte sa týchto tipov:

1. Rešpektujte ostatných – nie každý je počas pobytu v saune spoločensky naladený a možno sa prišiel iba v kľude vypotiť a zrelaxovať. Neiniciujte teda svojvoľne debaty, nebuďte hluční a vzťahovační. Aj keď ste prišli viacerí kamaráti spolu, ak ste v spoločnosti cudzích, tlmte debatu čo najviac, ideálne sa nerozprávajte vôbec.

2. Vždy sadajte iba na podložku – iba zdôrazňujeme už spomenuté, nikdy nesadajte priamo na sedaciu plochu, nech už to vyzerá akokoľvek lákavo či prakticky.

3. Neobzerajte si ostatných – sauna nie je ZOO ani striptízový bar, neprišli ste tam obzerať telá a návyky ostatných. Takéto „očumovanie“ je nielen nepríjemné, ale aj značne neslušné a kazí to zážitok každému zúčastnenému. To iste platí aj opačne. Zbytočne sa neobnažujte či exhibicionisticky neodhaľujte, najmä ak sú uteráky povinné.

4. Dvere za sebou zavrite rýchlo – ako pri vstupe tak pri výstupe za sebou dvere zatvorte čo najrýchlejšie. Zabránite tak priveľkému úniku tepla.

5. Konzultujte zmenu teploty – ak nie ste v saune úplne sám/sama, tak akákoľvek zmeny teploty či zvýšenie pary musí byť výsledkom dohody všetkých zúčastnených.

Regenerácia po saunovaní

Úspešne ste absolvovali saunovanie a nespôsobili ste žiaden trapas ani traumu cudzej osobe. Výborne. Máme však ešte zopár odporúčaní, aby bol aj váš odchod zo sauny bezpečný a zodpovedný.

Schlaďte sa

Niekde je tradíciou skočiť rovno do kade studenej vody, no pozor na tento rituál, najmä ak máte problémy so srdcom. Schladiť sa však odporúča, ale ideálnym spôsobom je sprcha. Pustite na seba vlažnú a potom čo si telo zvykne na zmenu teploty aj chladnejšiu vodu.

Doplňte tekutiny

Potením ste ich stratili dosť. Pohár či dva vlažnej čistej vody by mali stačiť.

Nenáhlite sa

Aj po sprche a schladení môže trvať aj 15 minút, kým si telo zvykne na zmenu prostredia a prestane sa potiť. Oblečte sa do pohodlného oblečenia a hlavne v pokojnom tempe, akékoľvek ponáhľanie sa môže opätovne spustiť nadmerné potenie.

Dajte si pauzu

Za účelom vyťaženia maxima zo saunovania sa odporúča opakovať tento rituál zhruba jeden až trikrát týždenne, maximálne po 15 - 20 minút. Každý je však nastavený individuálne a najlepšie je počúvať svoje telo. Predovšetkým, ak so saunovaním iba začínate. Dlhšie a nadmerné saunovanie môže organizmu spôsobiť skôr škodu, než úžitok.

Saunovanie je zdravým rituálom. Nie nadarmo sa z Fínska rozletelo do celého sveta. Iba zodpovedným prístupom pred, počas a po saunovaní z neho však viete vyťažiť maximum. Držte sa hore uvedených zásad a ste na správnej ceste spotiť sa do zdravia.

Produkt bol pridaný do zoznamu obľúbených produktov