Saunovanie a návštevy wellness centier sa pre mnohých ľudí stali pravidelným rituálom. Saunu a relaxačné procedúry si dnes si už bez problémov môžete vychutnať aj v pohodlí vášho domova.

Domáce saunovanie

Na domáce saunovanie sú najvhodnejšie sauny postavené z dreva, ktoré si môžete zakúpiť hotové alebo pri troche šikovnosti vlastnoručne zmajstrovať.

 

Výber domácej sauny ovplyvňujú najmä dva faktory. Prvý a rozhodujúci faktor je priestor, ktorý máte pre saunu k dispozícii. Pokiaľ bývate v dome pokojne si môžete dovoliť postaviť si aj fínsku saunu či už v interiéri alebo v exteriéri, čo je omnoho praktickejšie. Do bytov sa odporúčajú najmä infrasauny, v ktorých je teplota a vlhkosť nižšia.

 

Druhý faktor je životný štýl a očakávania od sauny, keďže každá má iné benefity.

sauna-doma

Aké sauny sú v domácnostiach využívané najviac?

 

Horúca fínska sauna má teplotu medzi 80 - 100 °C a vlhkosť vzduchu je od 20 - 40 %, preto je náročnejšie si zriadiť fínsku saunu v byte. Treba si dať pozor a dobre ju odizolovať, lebo sa môže stať, že bude prehrievať steny v okolí alebo objavia sa plesne. Na údržbu a hygienu fínskej sauny sa používajú špeciálne prostriedky. Pobyt vo fínskej saune by mal trvať 12 - 15 minút a rovnaký čas by ste si mali dopriať na oddych mimo sauny. Celý tento rituál môžete opakovať 3 - 4-krát. Fínska sauna je vhodná pre všetkých, no pozor na znášanlivosť vysokých teplôt by si mali dávať starší ľudia a pacienti s problémami so srdcom.

 

Ruská baňa je vzhľadom podobná fínskej saune. Teplota je nižšia, vlhkosť vyššia a preto sa využíva najmä na metličkové procedúry. Metličkovanie je postupné zahrievanie tela prostredníctvom metličiek vytvorených z dubu, brezy, lipy či eukalyptu jemným šľahaním po tele. Je vhodná aj pre tehotné ženy, starších ľudí aj deti.

metlicky-v-saune

Pre svoju nenáročnú údržbu sa do interiérov bytov sa najčastejšie využíva infrasauna.  Infražiariče vyhrejú kabínu na teplotu okolo 40 až 60 °C a pobyt v saune trvá okolo 30 minút. Žiarenie slúži najmä na prehriatie tela a lepšie prekrvenie, pomáha pri bolestiach, posilňuje imunitu.

Všetko, čo potrebujete na relaxačné procedúry

Domáce saunovanie si môžete spríjemniť a ozvláštniť rôznymi saunovými rituálmi. Rozvoňajte saunu s použitím esenciálnych olejov a hneď je z bežného saunovania výnimočný zážitok. Aromaterapia konkrétnym druhom oleja pôsobí priaznivo na celú škálu zdravotných problémov. Stačí pridať pár kvapiek do vody na polievanie kameňov.

 

Procedúry, za ktorými ste chodili do wellness centier, si môžete dopriať v pohodlí vášho domova. Ak máte radi metličkovanie, dubové alebo brezové metličky si zabezpečíte aj do domácej ruskej bane. Môžete využiť rôzne saunové peelingy alebo masážny med, ktoré pomôžu odstrániť odumreté časti pokožky a zanechajú ju jemnú a zregenerovanú.

 telovy-peeling

Aj pri domácom saunovaní netreba zabúdať na dodržiavanie hygienických zásad a používať plachtu do sauny alebo podsedák.

Nevzdávajte sa pravidelného rozmaznávania. Domáci wellness vám otvára príležitosť vychutnať si relax kedykoľvek budete chcieť a dopriať si trochu romantiky či pokoja do hektických dní.

Produkt bol pridaný do zoznamu obľúbených produktov
Produkt pridaný na porovnanie.