„Môj manžel pochádza z Litvy, odkiaľ mi pred šiestimi rokmi priniesol ako darček klobúk do sauny. Vtedy sa mi to zdalo smiešne, dnes sa už však móda presadzuje aj vo svete wellness.

Na rozdiel od minulosti doň málokto vkročí so starým uterákom v ruke,“ usmieva sa milovníčka baltskej kultúry saunovania Janka Šabasevičius (39). Ľudia oddychujú v saune čoraz častejšie aj na Slovensku.

V novembri, ktorý patrí k mesiacom s najmenším počtom slnečných dní v roku, si okrem fyzického zdravia zocelia psychiku. Čo si podľa Janky máme do wellness obliecť a čo vziať do oddychovej miestnosti, aby sme sa aj tam cítili príjemne?

Kilt

Je to vlastne zástera alebo osuška, ktorá dokonale pohlcuje vlhkosť, navyše v nej budete vyzerať sexi. Kilt má sťahovaciu gumu a zapína sa na suchý zips. Môže byť zo stopercentnej bavlny alebo v kombinácii s ľanom. Existuje mužský, dámsky a dokonca aj detský model. V ponuke je viacero farieb. Kúpite ho od 12 eur.

Klobúk

Klobúky do sauny sú vyrobené zo stopercentnej vlny. Vlnené vlákna zabraňujú prehrievaniu pokožky hlavy počas saunovania, pobyt v horúčave sa tak stane príjemnejším a zotrváte v nej dlhšie. Klobúky majú univerzálnu veľkosť, sú pevné, vodoodolné a súčasne vzdušné. Existujú desiatky druhov vlnených dizajnových čiapok, v ktorých istotne nebudete pôsobiť tuctovo. Stoja od 6 eur. Nasadiť na hlavu si môžete aj turban. Vďaka šikovnému gombíku je stabilný. Môže byť biely, ale trebárs aj námornícky modrý.

Papuče

Sú ušité zo stopercentného ľanu, vnútro je vyplnené bavlnou. Veľmi dobre sajú, sú hebké, mäkké a hladké. Najčastejšie sú v prírodných farbách. Dáte za ne 8 eur. Po sprche sa stane súčasťou vášho relaxu aj župan. Je určený mužom, ženám aj deťom, má pohodlný strih a rôzne farby. Vyjde na 17 eur.

Doplnky do sauny 

Počas saunovania je vhodné použiť rôzne doplnky, ktoré vám dopomôžu k lepšej relaxácii. Nezabudnite na masážnu hubku, masážnu rukavicu či meštek do sauny. Všetky sú zo stopercentnej ovčej vlny.

Metlička

Jej hlavným cieľom je zlikvidovať z tela toxíny a pot, ktoré sa hromadia pod kožou. Očistí telo aj dušu, vôňa lístia a prútikov sa roznesie saunou. Môžu byť z dubu, brezy aj eukalyptu. 

Kozmetika na telo a vlasy

Populárne sú tradičné sibírske recepty, v ktorých sú použité iba prírodné zložky až z Kamčatky. Kozmetika je vhodná na tvár, telo a vlasy. Skrášlite sa ňou od 7 eur.

Saunový čaj

Podporuje potenie, z tela sa nám tak vylučujú škodlivé látky. Saunový čaj obsahuje množstvo vitamínov a liečivých bylín. Jednou šálkou si doplníme tekutiny, pri druhej si oddýchneme.  Stojí 3 eurá.

Súprava do sauny 

V balíku nájdete kompletnú súpravu, v ktorej je všetko, čo potrebujete na dokonalý relax v saune. Je vhodný pre dámy aj pánov, môžete si ho kúpiť v jednoduchej alebo v luxusnejšej verzii. Dáte zaň 20 eur.

Vedeli ste?

Litovská sauna je spočiatku suchá, následne v nej domáci lejú na kamene z vedra veľa vody. V saune sa vytvára para a rozšíri sa po nej vôňa byliniek. Potom často nasleduje metličkovanie.

„Sauny sú väčšinou pri jazerách, zo sauny skáčete priamo do nich. Celé saunovanie však Litovčania ponímajú ako spoločenskú udalosť, často spojenú s pohostením tradičným kvasom,“ vysvetľuje Janka Šabasevičius. Prostredie okolo sáun je podľa nej romantické, väčšinou sú pri usadlostiach ako naše lazy. „Balt je krajina jantáru – stretla som sa tam aj so saunou,“ uzatvára Slovenka.

Zdroj: https://sarm.pluska.sk/zdravie/sik-aj-saune-casy-ked-ste-wellness-vkrocili-obstaroznym-uterakom-ruke-skoncili/4

DÁTUM 14. NOVEMBER 2019 9:00  
AUTOR: JÁN DZÚR
Produkt bol pridaný do zoznamu obľúbených produktov