V infrasaune dochádza k prehriatiu vďaka tepelnej energii z infračerveného žiariča. Zároveň sa prehrieva nielen povrch tela, ale preniká do hĺbky tkaniva. To vedie k rýchlejšiemu prehriatiu požadovaných častí tela. 

Infrasauna – základné informácie

  • Doba pobytu: 5 - 15 minút
  • Teplota: 40 - 60 °C

Na rozdiel od fínskej sauny, infrasauna využíva na prehriatie tepla teplo, ktoré vydáva infračervený žiarič. Konkrétne sa v infrasaune kombinuje infračervené žiarenie až 3 vlnových dĺžok, pričom každé preniká do pokožky inak: 

  1. Žiarenie, ktoré preniká do hĺbky 4 až 6 mm pod kožu - detoxikačný účinok.
  2. Žiarenie, ktoré preniká 0 až 2 mm do pokožky. 
  3. Žiarenie, ktoré ostáva na hornej vrstve pokožky - rovnaký účinok ako svetlo zo slnka len bez UV lúčov. 

Až približne 80 % vyžarovaného tepla vstrebe ľudské telo. Vďaka tomu je v infrasaune príjemná teplota na dýchanie. No napriek, že je v nej vďaka tomu nižšia teplota, a predsa dochádza k väčšiemu prehriatiu organizmu.

Potenie nastáva približne už pri vyhriatí sauny na 50 °C. Na rozdiel od fínskej sauny, je infrasauna vhodná aj pre osoby, ktoré netolerujú vysoké teploty. 

Účinky infrasauny

Infrasauna spaľuje kalórie a ovplyvňuje nadváhu, podporuje krvný obeh a posilňuje kardiovaskulárny systém. Odstraňuje bolesti, uľavuje napätosť a tuhosť v svaloch a kĺboch, odstraňuje toxíny a minerálny odpad, zotavuje pokožku a zlepšuje imunitný systém organizmu. Relaxáciou v infrasaune organizmus úplne stráca nahromadený stres a únavu. Pravidelný pobyt v infrasaune je aj vhodným doplnkom pri boji proti celulitíde

Odporúča sa ako podporná liečba aj pri ochoreniach ako sú:

  • zápalové kožné ochorenia,
  • artrózy,
  • myalgie,
  • lumbago
  • sinusitídy,
  • astma,
  • bronchitída.

Infrasaunou proti stresu 

Pobyt v saune vo všeobecnosti pôsobí proti stresu a pomáha k lepšej relaxácii a uvoľneniu. Vhodným doplnením sauny, pre ešte väčší relax je saunová aromaterapia. Najčastejšie sa pri nej využívajú rôzne esenciálne oleje a bylinky. 

Infrasauna navyše umožňuje aj farebnú terapiu. Podľa psychológie farieb, majú farby schopnosť ovplyvniť naše pocity a náladu. Ich účinky sú napríklad nasledujúce: 

  • Červená farba -  ohnivý života budič. Podporuje krvný obeh a myslenie. 
  • Modrá farba - upokojuje a podporuje psychickú vyrovnanosť. 
  • Zelená farba - upokojuje, harmonizuje a zlepšuje psychickú pohodu.
  • Žltá farba - posilňuje nervový systém a prináša pozitívnu energiu. 

Ako a kedy používať infrasaunu

Infrasauna predstavuje šetrný spôsob saunovania, ktorý sa teší čoraz väčšej popularite. Ideálna je ako ranná kúra na dodanie energie aj „uspávanka“ pre lepší spánok. Aj to je dôvod, prečo infrasauny patria medzi druhy sáun, ktoré si ľudia najčastejšie inštalujú vo svojej domácnosti. A to aj napriek tomu, že v porovnaní s napríklad takou fínskou saunou, ktorá je známa už dlhé desaťročia, infrasauna je doslova mladica. 

Na rozdiel od fínskej sauny, v ktorej je mimoriadne obľúbená poloha ležmo, v infrasaune ostaňte radšej sedieť – telo vďaka tomu lepšie absurbuje infračervené žiarenie.

Potenie pokračuje ešte aj niekoľko minút po návšteve infrasauny, preto je dobré s ochladzovaním počkať. Po ochladení sa odporúča celý saunovací proces zopakovať ešte raz až dvakrát a následne si dopriať krátku relaxáciu.

Doplnky, ktoré oceníte v infrasaune 

Podobne, ako pri saunovaní v iných druhov sáun, aj v infrasaune vám pomôžu si saunovanie ešte viac užiť vhodné doplnky do sauny. Určite odporúčame na stenu sauny umiestniť presýpacie hodiny, ako ste mohli dobre kontrolovať čas svojho pobytu v saune. 

Cítiť sa komfortnejšie vám pomôže set turbanu a ponča do sauny, ktoré sú praktickejšie, než tradičná plachta do sauny. Pre domácu infrasaunu si nezabudnite zaobstarať aj čistič sauny, aby bola vaša sauna vždy krásne svieža a hygienicky nezávadná.  

Produkt bol pridaný do zoznamu obľúbených produktov