Sauna – skvelý relax a oddych nie len pre vás, ale aj pre vaše deti. Ak dieťa nemá zdravotný problém, môže to byť skvelý spôsob, ako spolu tráviť voľný čas.

Vek, v ktorom dieťa vstupuje do sauny je do značnej miery určený postojom rodičov. Obráťte sa na svojho detského lekára - možno existujú zdravotné problémy, ktoré spôsobia, že sauna pre dieťa nie je vhodná.

Najlepší čas na návštevu zdravého dieťaťa je od pol roka. Dôvodom je, že v prvých šiestych mesiacoch života sa dieťa plne prispôsobuje životnému prostrediu. Dovtedy sa dieťa nedokáže potiť a správne regulovať telesnú teplotu v extrémnych podmienkach.

Pre zaujímavosť vo Fínsku sa až 12 % detí saunuje pred dosiahnutím prvého mesiaca , 70 %  do veku do 2 rokov dieťaťa, o čom svedčí fakt, že chorobnosť vo Fínsku je jedna z  jedna z najnižších na svete.

Pre deti je najlepšie ísť do sauny hneď na začiatku, keď sauna nie je ešte tak moc vyhriata. Najvhodnejšie pre dieťa je tradičný parný kúpeľ, kde je zdrojom tepla kameň. Teplota vzduchu v ňom by mala byť 40-60 stupňov, je nutné nainštalovať ochranu proti kameňom.

Ako dlho môže byť dieťa  v saune?

Deti netrávia veľa času v saune. Dôležité je vždy dieťa sledovať – či sa mu dobra dýcha a či nie je malátne.

Dieťaťu by malo byť v saune čo najpohodlnejšie. Treba mať dobre osvetlenú saunu, aby ste dieťa vždy videli. Kladený je dôraz na hlavu a na vlásky. Hlava sa nesmie prehriať, preto sa doporučuje nosiť v saune vlnená čiapka. Dieťa by však nemalo stráviť viac ako 10 minút v saune. Dieťa sa môže saunovať raz za týždeň.

Intervaly by mali byť krátke cca 4 min. Treba dodržiavať pitný režim. Pred vstupom do sauny dieťa osprchovať , vysušiť uterákom. Po saune treba dieťa osprchovať vlažnou vodou a nakrémovať bežným telovým mliekom.

Všetko treba robiť pomaly a hlavne s inštinktom. Schopnosť dieťaťa regulovať teplo je obmedzená. Deti sa tak veľmi nepotia (majú zníženú aktivitu potných žliaz, menšiu vrstvu tuku) ako dospelý, preto treba byť opatrný.

Zabavte svoje diať v saune rôznymi hrami.  Pravidelným saunovaním sa posilňuje detská imunita. Saunovanie odstraňuje psychickú i fyzickú únavu.

Chodíte do sauny s deťmi? 

sauna

Produkt bol pridaný do zoznamu obľúbených produktov