Saunovnie: Prečo sa saunovať a aký máme zo saunovanie úžitok? Ak ste zvedavý, prečítajte si 10 našich dôvodov prečo navštíviť saunu.

  • Sauna uvoľňuje stres
  • Uvoľňuje svaly a znižuje bolesť svalov
  • Uvoľňuje toxíny
  • Sauna čistí pokožku
  • Stimuluje dobrý spánok
  • Sauna môže poskytnúť zábavu a sociálne zblíženie
  • Zlepšuje kardiovaskulárnu aktivitu
  • Sauna spaľuje kalórie
  • Pomáha v boji proti chorobám
  • V saune je pohoda

10  dôvodov prečo chodiť do sauny

1.Sauna uvoľňuje stres

Lekárske štúdie často zdôrazňuje, že stres v každodennom živote môže negatívne ovplyvniť naše zdravie. Nie je žiadnym tajomstvom, že väčšina chorôb vrátane srdcových problémov je ovplyvnená stresom. Saunovanie znižuje stres. Naše telo sa oteplí a tiché prostredie má pozitívny vplyv na zníženie stresu. Teplo uvoľňuje svaly, zlepšuje sa krvný obeh a uvoľnia sa z tela endorfíny.

( Endorfin býva tiež nazývaný ako hormón šťastia, ktorý sa uvoľňuje do mozgu a spôsobuje dobrú náladu, pocit šťastia, potláča bolesť, ovplyvňuje výdaj niektorých hormónov, vyplavuje sa stres.)  


 2. Uvoľňuje svaly a znižuje bolesť svalov

Teplo stimuluje a uvoľňuje endorfín z tela. Endorfín má príjemný, upokojujúci účinok a znižuje bolesť svalov hlavne po fyzickej práci. Teplo podporuje rozširovanie ciev a urýchľuje krvný obeh. Krvný obeh prirodzene znižuje, alebo úplne eliminuje artritickú alebo svalovú bolesť. Po ťažkej fyzickej práci treba navštíviť saunu, uvoľnia sa vám svaly a odstránia sa z tela toxíny.


3. Uvoľňuje toxíny

Väčšina ľudí sa počas dňa potí málo. Avšak, potenie má významný vplyv na zdravie. Sauna má teda veľkú výhodu, že sa tu človek spotí. V saune je vysoká teplota, krvný obeh sa zlepšuje. Nervový systém vysiela signály potným žľazám, ktoré sú v našom tele.

Stimulujú sa potné žľazy a telo začne uvoľňovať pot. Pri silnom potení sa z tela začnú uvoľňovať neželané toxíny (olovo, meď ,nikel, ortuť – ktoré sú absorbované ľuďmi v každodennom prostredí). Takto môžeme pomôcť nášmu telu odstrániť toxíny z tela.

4. Sauna čistí pokožku

Saunovanie je jedným z najstarších spôsobov čistenia pleti. Keď sa potíme tak, sa odstraňujú zastarané kožné bunky. Z kože sa odstránia baktérie a hrubá koža. Vyčistené kožné póry dodajú pokožke jemnosť a krásu. Potenie aktivuje bunkovú aktivitu, obnovuje kožu a dodáva jej zdravý vzhľad. Sauna čistí pokožku do hĺbky. Dokonca, niektorí tvrdia, že sauna redukuje vrásky.


5. Stimuluje dobrý spánok

Sauna nám navodzuje pocit spánku. Tento príjemný pocit je spôsobený teplom v saune.
Po uvoľnení endorfínov telesná teplota zostáva zvýšená až do neskorého večera, keď osoba ide do postele.
Tento relaxačný endorfín s pomalým uvoľňovaním vyvoláva spánok. Preto si po saune treba dopriať odpočinok a relax.


 6. Sauna môže poskytnúť zábavu a sociálne zblíženie

Sociálne výhody poskytované v saune sú tiež veľmi dôležité. V saune môžeme relaxovať sami alebo to môže byť relaxačný nástroj pre komunikáciu s rodinou, priateľmi alebo známymi. Sauna je ideálnym miestom pre intímny a pokojný rozhovor.

7. Zlepšuje kardiovaskulárnu aktivitu

Pri vysokej teplote v saune sa ohrieva naša pokožka a teplota tela stúpa.
V dôsledku zväčšenia krvných ciev a zvýšeného metabolizmu zvyšujem srdcovú aktivitu.
Srdcový tep sa môže zvýšiť  a po studenej sprche klesne. Pravidelným saunovaním trénujeme srdcový sval.

8. Sauna spaľuje kalórie

V súčasnosti, si radi ľudia kupujú infračervené sauny. (Infračervené žiarenie preniká hlboko do nášho tela. Tento efekt spôsobuje tepelný účinok hlboko vo svaloch a vnútorných orgánoch, čím sa zrýchľuje metabolizmus.) Áno, sauna spaľuje kalórie, ale spálime ich pomerne málo. Je to jeden zo spôsobov ako nášmu telu pomôžeme schudnúť.

9. Pomáha v boji proti chorobám

Saunovanie výrazne znižuje príznaky nachladnutia a chrípky. Telo vystavené teplu a parným kúpeľom začína rýchlejšie vytvárať množstvo bielych krviniek, ktoré pomáhajú v boji proti chorobám a zabíja vírusy.

Ak je v parnej saune eukalyptový esenciálny olej, tak ten nám tiež pomáha zbaviť sa nepríjemných zápalov, prechladnutie alebo alergie.

10. V saune je pohoda

Sauna je potešenie pre telo aj myseľ. Po saune sa cítime lepšie a sme spokojný a uvoľnený.

V saune si oddýchneme a načerpáme množstvo nových síl a pozitívnej energie.

Related products

Produkt bol pridaný do zoznamu obľúbených produktov